Hrvatski radio

Radio Zadar

Vlada o Prostornom planu Telašćice

03.01.2014.

07:56

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavila je na današnjoj sjednici Vlade Prostorni plan Parka prirode Telašćica kojom su definirani ulazi u park, kao i lokaliteti na kojima su moguće izgradnje objekata u funkciji turizma i zone tradicijskih naseobina.

Otkada je osnovan, a to je bilo prije dvadesetak godina, Park prirode Telašćica nikada nije imao prostorni plan, stoga je njegovo donošenje već velika stvar, smatra načelnik općine Sali, Zoran Morović. Plan donosi zonaciju zaštite prirode, tako da je Park podijeljen na tri osnovne zone: zonu stroge zaštite, zonu usmjerene zaštite i zonu korištenja.

Zona stroge zaštite obuhvaća 1,12 posto površine Parka te predstavlja područje od iznimne vrijednosti u kojem su zabranjene bilo kakve štetne ljudske djelatnosti i eksploatacija prirodnih resursa.

Gotovo 98 posto površine Parka obuhvaća zonu usmjerene zaštite, što znači da su tu dopuštene različite aktivnosti , ali uz nadzor Javne ustanove. I treća kategorija, zona korištenja, predstavlja područje kojim se upravlja sa svrhom razvoja Parka kroz turističku djelatnost, a obuhvaća 0,96 posto njegove ukupne površine.

Plan je prilično kvalitetno pripremljen, rekao nam je načelnik Morović, ali i općina Sali i Uprava Parka prirode imali su dvije primjedbe.

Poljske kućice, u cilju neke poljoprivrede od 30 kvadrata, one se mogu graditi na površini od tisuću kvadrata, što je u redu, ali uz ograničenje da ne smiju biti bliže od kilometar od mora. To je suludo. Dugi otok je takoreći najveći otok zadarske županije, četvrti je po dužini hrvatski otok, sedmi po površini, a taj jedan kilometar nađe se u jednoj jedinoj točki na otoku jer uvijek kad idemo jedan kilometar od mora, došli smo s druge strane na bliže od kilometar do mora,

kaže saljski načelnik.

Druga nelogičnost je da zakon predviđa da se na 3 hektara poljoprivrednog zemljišta može napraviti objekt do 400 metara četvornih, a u planu Telašćice stoji da taj objekt može biti veličine do 50 metara četvornih, što automatski onemogućuje razvoj eko turizma. S obzirom na rascjepkanost terena na otocima, općina je tražila da navedena tri hektara vrijede za ukupne parcele u nečijem vlasništvu, međutim niti ta primjedba nije prihvaćena.

Moramo nešto omogućiti stanovništvu, vlasnicima terena, da od nečega žive da se bave održivom poljoprivredom, kaže Morović, jer ovim malim korekcijama plana ne bi bio ugrožen okoliš, dapače, kada netko tu živi i radi on najviše i brine o svom okruženju,

zaključuje načelnik općine Sali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.