Hrvatski radio

Radio Zadar

Voda se povlači

24.05.2014.

08:08

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poplavljenim područjima voda se uglavnom povlači, ostavljajući za sobom prizore uništenja.

Kako bi se izbjegle zarazne bolesti provode se različite zaštitne mjere, no nikakva karantena nije uvedena. O pravim razmjerima štete moći će se govoriti tek kad se voda sasvim povuče. Trenutačno je uz ostalo problem i hrana za gotovo 9 tisuća komada stoke smještene na napuštenim farmama.

Iako se voda na poplavljenim područjima povlači, opasnost u županjskoj Posavini još nije prošla. I dalje se radi na obrani ugroženih mjesta. Nakon dogovora o djelomičnom zatvaranju probijenog nasipa, počeli su radovi na prednasipu. On je nužan jer zaustavlja dotok vode u poplavljena mjesta, no omogućuje da se voda iz njih - povuče. Istodobno, zbog visoke temperature i izlijevanja septičkih jama - prijeti opasnost od zaraza. Ulazak na poplavljena područja je ograničen, veterinari, vojska, policija - ulaze u posebnoj odjeći, a kad izlaze, i ljudi i vozila se dezinficiraju. Dobra je vijest - zasad nema evidentiranih bolesti.

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini je stabilna i nema evidentiranih bolesti, izjavila je u Dnevniku HRT-a načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević dodajući kako se na terenu rade preventivne mjere kako ne bi niti došlo do širenja bolesti. Snimke poplavljenih naselja možete vidjeti ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.