Hrvatski radio

Radio Zadar

Vojna vježba "Dolphin 2014"

01.04.2014.

13:05

Autor: Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U bazenu na zadarskom Višnjiku plivaju dupini obučeni za traganje i spašavanje, te pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava.

Pod okriljem mraka i bez organiziranog dočeka, kakav je bio priređen u Zagrebačkoj zračnoj luci Pleso ukrajinskom Antonovu, još jedan gorostas transportnog zrakoplovstva sletio je na hrvatsko tlo.

Zrakoplov Boeing C-17 Globemaster III američkih zračnih snaga jučer nešto poslije 22 sata prizemljio se u Zračnu luku Zemunik dopremivši vrlo neobičan i jedinstven teret malo poznat i u vojnim krugovima.

Mk 7 naziv je vojne postrojbe  koja u svom sastavu, uz brojno ljudstvo, ima i šest specijalno obučenih dupina za pronalaženje i obilježavanje minsko-eksplozivnih sredstava te za traganje i spašavanje u vrlo teškim i po život opasnim situacijama za same sudionike takvih akcija.

Program morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Programe) je program američke vojske koji u svijetu osim poklonika ima i veliki broj protivnika, ljubitelja životinja, pa je i ovo prilika da se mnogi uvjere u dobre namjere čovjeka spram životinjskog svijeta.

Kratko predstavljanje i rad ove neobične družbe bit će danas priređeno i za građanstvo u vremenu od 17 – 20 sati pa stoga svi vi, veliki i mali, pohrlite na plivalište Višnjik i uživajte u ovoj jedinstvenoj prigodi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.