Hrvatski radio

Radio Zadar

Vuka se ne smije odstreliti !

12.12.2014.

10:34

Autor: N. Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahtjev za odstrelom vuka u Lišanima Ostrovičkim je odbijen . Nakon što se vuk nedavno približio mjesnoj školi i rubnim kućama u mjestu, općina je zahtijevala njegov odstrel, no to je resorno ministarstvo odbilo.

Pojašnjenje smo zatražili od voditelja Veterinarske stanice Zadar Josipa Petanija...

          Procedura vam je da država odnosno ministarstvo kulture to određuje na osnovu nekakvih parametara broja vukova koje oni procjenjuju da su na terenu, onda odrede mogući odstrel. Uglavnom se radi o jednoj jedinki na terenu čitave županije i to je najvjerojatnije riješeno, makar mi svi koji radimo u tom poslu svi znamo da je njih toliko da je odstrel jednog vuka ništa, kaže doktor Petani.

Petani poručuje mještanima kako vuk najvjerojatnije nije bijesan nego se jednostavno udomaćio na tom terenu.

        Nemaju straha više od ljudi jer im nitko ne smeta. Ako nema odstrela , nema ničega, nitko im ne smeta i oni rade svoj posao, udomaće se na nekom terenu pa im doći u blizinu kuća nije problem. To nie ništa novo, to se u našem zaleđu stalno događa, tu na 10 kilometara od grada, u Žeravi, u Poljicima, sve na 5 kilometara zračne linije od grada, navodi Josip Petani.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.