Hrvatski radio

Radio Zadar

Za čisti Jadran

15.05.2014.

14:23

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Intervencijom na moru u zadarskoj uvali Bregdetti održan je praktični dio vježbe HAZADR, čiji je cilj uvježbavanje svih službi koje djeluju u slučajevima iznenadnog onečišćenja Jadranskoga mora.

Pred lukom u Gaženici jučer se iz trajekta izlilo oko 260 tona dizelskoga goriva, pa je županijski operativni centar postupio po propisanoj proceduri odnosno shvatio je da sam ne može sanirati zagađenje kaže organizator vježbe Vedran Martinić: 

Centar je stoga pozvao susjedne županije i tako da danas imamo udružene snage hrvatskih županija i partnera projekta s talijanske, albanske i slovenske strane. 

To je kratki scenarij pomorske vježbe koje su službe provodile danas u uvali Bregdetti. Dok je trajala sanacija mora i obale, zrakoplovi su izviđali veličinu naftne mrlje, u pripravnosti su bili policija i hitna pomoć te druge službe: 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasci, Dobrovoljna vatrogasna društva, vatrogasne zajednice. Tu su specijalizirane tvrtke, koje se bave takvim poslovima koje smo povukli iz Rijeke, Splita , Šibenika, dakle sve snage koje su na raspolaganju, a one su dio tog Nacionalnog plana intervencije, koje su unaprijed poznate upravo da bi ih takav stožer mogao aktivirati u određenom trenutku.   

Provedba vježbe, pod nadzorom Ministarstva pomorstva, financirana je europskim novcem iz IPA programa prekogranične suradnje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.