Hrvatski radio

Radio Zadar

Za otočne iskaznice i vinjete još nije sve spremno

30.12.2014.

15:04

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je najavljeno kako će od 1.siječnja proraditi informatički sustav evidencije povlaštenog pomorskog prijevoza temeljem otočnih iskaznica i vinjeta za vozila, čini se da još uvijek nije sve spremno.

Jadrolinija će kao najveći brodar prva uvesti ali tek na nekim linijama čitače otočnih iskaznica - najavio je ravnatelj Agencije za obalni linijski promet Ivan Franičević.

Jadrolinija će uvesti prve uređaje na liniji Split-Supetar, Valbiska - Merag, ali do kraja siječnja imat će ih svi.

A zaposlenici na trajektu iz Zadra za Preko kaže kako sa radom ovog sustava još uvijek nisu upoznati….

Vidjet ćemo kako će to funkcionirati, ali mislim da će ipak otežavati posao.

Zahtjeva za otočne iskaznice zatražilo je 62.000 ljudi. Zaprimljeno je 22.000 zahtjeva za vinjete za vozila. Otočani kažu…

Dobio sam otočnu ali ne znam kako će to funkcionirati. Neki se slažu neki se ne slažu.

i upravo je to problem na koji već duže upozorava Otočni sabor.

to znači da umirovljenici ovu povlasticu mogu koristiti jedanput dnevno: povratno-polazno, a učenici i studenti dva puta

Također nemaju prava na besplatno međuotočno putovanje

U slučaju da otok ima više linija povezanih s kopnom, prema ovom pravilniku, ne možete ići na drugi kraj otoka ukrcati se na brod i ostvariti besplatni prijevoz jer vam je mjesto boravka vezano za jednu luku.
Recimo da zbog nevremena, kao što je bilo ovih dana, katamaran iz Sali ne vozi, ako ćete ići na trajekt Brbinj - Zadar platit ćete otočnu kartu

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić smatra kako će problematično biti u turističkoj sezoni jer putnici s otočnim iskaznicama više neće imati obvezu fizički predignuti kartu, pa brodar neće znati koliko će

Oni će sad biti registrirani čitačem bar koda, imat će virtualnu kartu i ne moraju se javljati u agenciju, pa brodar niti neće moći znati koliko putnika namjerava putovati. Znamo da u turističkoj sezoni morate danima prije rezervirati svoju kartu za pomorski prijevoz, bojim se da će u puno slučajeva mnogi putnici izvisiti i neće se moći ukrcati zbog gužvi.

Nadležnim ministrastvima, Otočni sabor je dostavio zahtjev na provjeru ustavnosti ovoga pravilnika. Barić zaključuje da se nije moralo potrošiti 6 milijuna kuna za ovaj sustav, preko osobne iskaznice - smatra - moglo se kontrolirati tko ima, a tko nema pravo na povlašteni prijevoz za otoke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.