Hrvatski radio

Radio Zadar

Za veće plaće i bolje uvjete rada prosvjedovali u Zadru medicinske sestre i tehničari

08.05.2023.

13:17

Autor: Suzana Dražić

Prosvjed ispred zadarske Opće bolnice

Prosvjed ispred zadarske Opće bolnice

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Jutros su mirno prosvjedovali i zaposlenici zadarske Opće bolnice- medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje. Uz bolje radne uvjete, glavni zahtjev djelatnika je, kao i kod njihovih kolega diljem zemlje, povećanje koeficijenta za najmanje 10 posto.

"Tražimo priznanje našeg rada. Radimo jako puno i želimo raditi, ali tražimo da se naš rad uvažava i cijeni" .

Poručila je Dragana Čupić, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara u ime okupljenih prosvjednika ali i mnogih drugih koji su ostali na svojim radnim mjestima jer pacijenti ne smiju biti zakinuti:

Jedan od ključnih problema je minoriziranje naše uloge u zdravstvenom sustavu, omalovažavanje značaja našega rada, diskriminacija našeg obrazovanja, neprepoznavanje naših teških uvjeta rada, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima

Dragana Čupić, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara

Prosvjedovali i ispred zadarske Opće bolnice

Prosvjedovali i ispred zadarske Opće bolnice

Foto: S.Dražić / Radio Zadar

"Ja sam sestra Katarina s  Odjela za dijalizu i mislim da bi ovaj prosvjed bio daleko veći, a njegov odjek jači kada ne bi morali raditi. Veliki broj sestara je sada na svojim radilištima, mi nemamo mogućnost prekinuti rad i prosvjedovati.  Mi i kada smo u štrajku radimo, ali tražimo svoja prava", rekla je jedna  od sudionica prosvjeda.

Okupljenima potporu su dali i pojedini liječnici. Dr Dinko Kulišić ističe da u skrbi za pacijente jedni bez drugih ne mogu:

"Bez njih ja ne mogu raditi, kao i one bez mene, ali one meni više trebaju. Mislim da rješavanje prava radnika jednog dijela zdravstva ne rješava problem, treba rješavati  sve u kompletu", istaknuo je dr Kulišić.

 Prosvjedi će se diljem Hrvatske održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.