Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar - Ancona: za sad katamaran, u rujnu možda trajekt

28.07.2020.

10:00

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Jadrolinija

foto: Jadrolinija

Foto: - / -

U petak 31. srpnja Jadrolinijin katamaran Jelena počet će održavati brzobrodsku liniju Zadar-Ancona i to 5 puta tjedno. Linija je uvedena nakon što je riječki brodar zbog smanjenog broja rezervacija privremeno obustavio trajektnu liniju Zadar -Ancona.

Katamaranska linija će se održavati do 23. kolovoza, a hoće li i nakon toga Zadar biti povezan s Italijom za naš je program odgovorio član uprave Jadrolinije za operativne poslove Vjekoslav Dorić: Predviđeno je da Jelena plovi do 23. 8., ako bude zainteresiranih mi bismo s tim nastavili i do 1.9. a u rujnu bismo ovisno o okolnostima vratili trajektnu liniju Zadar-Ancona ali u kombinaciji s linijom Split-Ancona. Moramo  imati jednu dozu rezervacije, ne samo mi u Jadroliniji, jer ovisno o epidemiološkoj situaciji nitko ne zna što nas očekuje. 

Podsjećamo, Jadrolinija je privremeno obustavila najavljenu sezonsku trajektnu liniju Zadar - Ancona zbog epidemije COVID-19 te zbog restriktivnih mjera koje je uvela Republika Italija prema državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pa je došlo do smanjenja rezervacija za međunarodnu trajektnu liniju Zadar - Ancona. Brodar se potom, kako je objavljeno prošlog tjedna, odlučio za uvođenje brzobrodske alternative. 

Zašto je obustavljena trajektna linija iz Zadra, a održava se ona iz Splita, koliki su troškovi pitamo Dorića: Trajekt St-Ancona u prosjeku ima 300 putnika i 100-injak automobila, a veliku popunjenost garaže rade kamionski prijevoznici. Što se troškova tiče, na liniji Split-Ancona pokrivamo varijabilne troškove, dok bi to na liniji Zadar-Ancona s bukingom koji smo imali bio čisti gubitak. Naš trošak za brod Marco Polo je 127 tisuća po jednom putovanju - odgovorio je za program Radio Zadra član uprave riječke Jadrolinije.

Katamaran Jelena kapaciteta je 403 putnika, plovi brzinom od 40 čvorova, a plovit će iz Zadra za Anconu utorkom, četvrkom, petkom , subotom i nedjeljom. Na ovu je liniju povučen s linije Split-Vela Luka-Ubli koju preuzima katamaran Novalja, doznali smo također u upravi riječkog brodara. 

 

V. Dorić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.