Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar hit svjetskih medija

13.10.2016.

11:38

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička zajednica Zadarske županije u 2016. godini ugostila 100 stranih novinara i 150 agenata Vrijednost objavljenih članaka na temu Winnetou-a samo u Njemačkoj premašuje 5 milijuna kuna!

U prvih devet mjeseci 2016. godine Turistička zajednica Zadarske županije je nastavila uspješnu suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i organizirala 37 različitih studijskih putovanja za predstavnike stranih medija, a na kojima je sudjelovalo 100 novinara i blogera iz 23 zemlje.

Tako je u navedenom razdoblju u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama ugošćeno najviše novinara i bloggera iz Njemačke 13, Francuske i Luxemburga po 10, te Nizozemske 7. Zadarsku županiju su također su posjetili novinari iz Velike Britanije, Belgije, Austrije, Švicarske, Španjolske, Portugala, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Poljske,Švedske, Danske, Norveške, kao i SAD-a, Australije, Japana, Koreje i Kolumbije. U Zadarskoj županiji snimale su televizijske postaje iz Norveške, Francuske, Mađarske i Češke. Novinari su najčešće prilikom boravka u našoj županiji obilazili i upoznavali grad Zadar, ali i NP Paklenicu, Nin, Biograd, Pag, Ugljan, Pašman, Dugi otok i PP Telašćicu, kanjon Zrmanje, Vransko jezero kao i zadarsko zaleđe. 

Od značajnijih studijskih putovanja mogu se izdvojiti slijedeća: 

-          Novinari Air France-ovog putnog časopisa koji se mjesečno distribuira u 420 tisuća primjeraka, te ima 930.000 čitatelja u Europi odnosno 398.000 u Francuskoj, u travnju su posjetili Zadar radi pisanja reportaže o Morskim orguljama. Procijenjena vrijednost objavljene reportaže o Hrvatskoj i Zadru iznosi čak 390.000 eura. 

http://magazines.airfrance.com/fr/air-france-magazine/232-aout-2016/#88

-          Skupina sastavljena od 13 novinara iz Njemačke, Austrije i Švicarske tijekom tri dana lipnjaje pratilaproslavu 50. obljetnice snimanja filma o Winnetou i obišla brojne lokacije snimanja od Velebita, Paklenice i kanjona Zrmanje, ali i Starigrada, Zadra, Pakoštana, Kornata i Krke.  Rezultat ovog studijskog putovanja brojni su članci uglavnom u tiskanim, ali i elektronskim medijima u zemljama njemačkog govornog područja, a vrijednost dosad objavljenog materijala samo u Njemačkoj iznosi više od 716.000 eura. 

https://www.mainpost.de/ueberregional/politik/zeitgeschehen/In-Kroatien-auf-den-Spuren-von-Winnetou;art16698,9273806

-          EllenaBianco i MarcoRestelli, renomirani talijanski novinari koji pišu za brojna izdanja (Confidenze, Donna Moderna, Elle, Sette, Dove…), boravili su u lipnju u Zadarskoj županiji i tom prigodom obišli Zadar, otoke Ugljan i Pašman, Dugi otok i Pag, te NP Paklenicu i kanjon rijeke Zrmanje.

http://www.agendaviaggi.com/zara-melodia-adriatico/

Dugi Otok, un paradiso naturale in Croazia

-          Kevin John Rushby, novinar poznatihbritanskih novina The Guardian je u kolovozu posjetio Zadar i Kornate, te je o putovanju objavio reportažu:

https://www.theguardian.com/travel/2016/sep/04/croatia-kornati-islands-kayaking-road-trip

-          Američka novinarka Margo Pfeiff koja svoje reportaže objavljuje u San Francisco Chronicle-u  i San Francisco Globe-u, te Los Angeles Times-u, posjetila je Starigrad Paklenicu, Velebit, Kornate, Zadar i zadarsko zaleđe, a prvi dio njene reportaže o kontinentalnoj Hrvatskoj je već objavljen, dok se reportaža o primorskoj Hrvatskoj, a tako i Zadru očekuje do kraja godine. http://www.latimes.com/travel/la-tr-eastern-croatia-20160711-snap-story.html

 

Također je u razdoblju siječanj – rujan 2016., Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s turoperatorima i turističkim agencijama sudjelovala u organizaciji prihvata 150 stranih agenata, a s ciljem njihovog upoznavanja Zadarske županije i njezine turističke ponude.  Najbrojniji su bili agenti iz SAD-a, Njemačke, Japana, Belgije i Luksemburga, a od značajnijih turoperatora županiju su posjetili predstavnici TUI-ja, Luxairtoursa i Jet2holidaysa.

Agenti iz Sjedinjenih Američkih država, članovi poznate grupacije Virtuoso koja povezuje stotine agencija i tisuće profesionalaca u segmentu elitnog turizma, u rujnu su boravili uZadarskoj županiji kako bi upoznali mogućnosti naše regije, te u budućnosti unaprijedili prodaju turističkih aranžmana za Zadarsku županiju na američkom tržištu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.