Hrvatski radio

Radio Zadar

12:15 / 06.03.2014.

Autor: Anita Perica

Zadar je dobro sređen. Pohvale !

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

E-dozvolama maksimalno se skraćuje vrijeme izdavanja dozvola na oko 30 dana, smanjuju se ukupni troškovi gradnje, a povećava pravna sigurnost i povjerenje svih subjekata u sustav gradnje.

Sustav “e-dozvola “,  jedinstveni informatički sustav kojim će se za područje cijele naše zemlje izdavati akti za gradnju i uporabu građevina, u Zadru je danas predstavljen djelatnicima upravnih odjela s područja Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. 

"E-dozvolama" skraćuje se vrijeme izdavanja dozvola na oko 30 dana, smanjuju se ukupni troškovi gradnje, a povećava pravna sigurnost i povjerenje svih subjekata u sustav gradnje. "e-dozvola" mogla bi zaživjeti od 1. travnja, a da bi mogla funkcionirati morali su se ispuniti i neki preduvjeti - kazao je Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja:

" To je taj katalog beta podataka, to je svakako Državna geodetska uprava sa svojim podacima, to je gruntovnica sa svojim podacima, znači u onim dijelovima Hrvatske gdje to radi savršeno tamo će "e-dozvola" raditi savršeno. "

   U Zadru ne očekuje probleme u primjeni novog sustava jer su svi potrebni preduvjeti ispunjeni.

        " Zadar je dobro sređen, zadarska gruntovnica znam da je dobro sređena, zadarski zavod znam da je za pohvalu da je popunio sve podatke tako da sa Zadrom nemamo nikakvih problema. Uz onu silnu legalizaciju koja je u Zadru bila odradili su posao. Pohvale. "

Sustav je transparentan, lako pristupačan i vidljiv svim sudionicima, ali i brojnim nadzornim tijelima, čime se povećava i odgovornost svakog od sudionika u postupku izdavanja akata za gradnju, od izrađivača projektne dokumentacije, javnopravnih tijela koja izdaju posebne uvjete do zaposlenika tijela koja izdaju dozvole.

   " Znači šutnja administracije više ne postoji , ako netko šuti ne izda nekakav akt u nekakvom postupku smatra se da je suglasan i naravno kasnije ima nekakve troškove zato što je šutio znači to je jedna od bitnih novina jer nam to zapravo usporava cijeli sustav ", rekao je Meštrić.

Da bi došao do potrebne informacije podnositelj zahtjeva ne ovisi o radnom vremenu institucije ni o bilo čijoj dobroj volji na što se nerijetko žale oni koji su imali iskustva oko traženja dozvola:

  " Sve ovisi o referentu kojem dođe taj zahtjev. Kod nekih to ide brzo, a kod nekih traje godinama " - prenosi iskustva poznanika gospođa Višnja u nadi da će se primjenom novoga sustava takvi problemi izbjeći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.