Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar je jedinstven i to treba pokazati UNESCO-u

20.10.2014.

12:41

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je nastavak borbe za uvrštenjem Zadra na popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Za dosadašnji neuspjeh kaže kako je rezultat novih kriterija koje posljednjih godina uvodi UNESCO. Prije svega to su jedinstvenost i autentičnost, a Zadar tu ima veliki problem zbog obnove nakon velikih razaranja u Drugom svjetskom ratu.

Uz to, UNESCO mijenja i svoju globalnu politiku pa se daje prednost kandidaturama koje dolaze iz vaneuropskih zemalja:

 I zato sada dokazujemo elemente koji su važni, a to je ponovo jedinstvenost. Prema tome smatramo da je Zadar doista jedinstven, dakle Forum, i sve od antičkog vremena preko srednjovjekovlja i dalje. S druge strane da taj Forum cijeli i drugi dijelovi Zadra da funkcioniraju u životu grada, jer je u ovom trenutku upravo ta društvena participacija jedan od važnijih kriterija, da bi se i dobila sredstva za obnovu i održavanje i posebno da bi se vrednovala funkcija tih objekata u UNESCO-voj baštini. - rekla je ministrica Andrea Zlatar Violić koja je boravila u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.