Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar u povijesnoj utrci

04.05.2014.

06:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Globalni sportski spektakl točno u podne povezat će svijet u jedinstvenoj povijesnoj utrci formata kakvom sportska povijest još nije svjedočila. Tisuće ljudi diljem svijeta, točnije u 32 zemlje, u istom trenutku startat će unutar čak 13 vremenskih zona, obuhvativši sva četiri godišnja doba, i trčati za one koji ne mogu. Sav iznos ove humanitarne akcije namijenjen je neprofitnoj zakladi Wings for Life koja se bavi istraživanjima ozljeda leđne moždine. Zadar je jedini grad u Hrvatskoj koji se uključio u utrku, a sudjelovat će najmanje 2500 "maratonaca". Predviđeni cilj je u Primoštenu, dok je proglašenje pobjednika u 18 sati na zadarskom Pozdravu suncu.

Trkači, za razliku od ostalih utrka, ne trče prema ciljnoj liniji već joj pokušavaju pobjeći. Naime, pola sata nakon početka utrke za trkačima kreće takozvano Presretačko vozilo. Onog trenutka kad ih vozilo stigne, utrka je za njih završena, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati za nagradu će dobiti putovanje oko svijeta.

Wings for Life World Run utrka već je privukla tisuće trkača diljem svijeta, neovisno o tome jesu li profesionalni sportaši, rekreativci, amateri ili se sportom nikad nisu bavili. Iako su online prijave završene, u subotu 3. svibnja moguće su prijave na licu mjesta, točnije kod Pozdrava suncu od 10 do 20 sati, plative isključivo gotovinom.

Startna zona Wings for Life World Run utrke nalazi se pokraj zadarskog Pozdrava Suncu. Podizanje startnih paketa moguće je tijekom subote, 3. svibnja od 10:00 do 20:00 te u nedjelju 4. svibnja od 07:00 do 10:00 u blizini starta. Okrijepne stanice nalazit će se na svakom petom kilometru. Na svakoj od njih bit će Red Bull Energy Drink, voda, Cola, banane i naranče.Onog trenutka kada vas presretačko vozilo prođe, vrijeme se bilježi na globalnoj listi te je utrka za vas završena. Ubrzo nakon prolaska presretačkog vozila cestovni promet se otvara te je obvezno stazu odmah napustiti. Na lijevoj strani ceste, preko puta okrijepnih stranica nalazit će se označene autobusne stanice, s kojih će autobusi natjecatelje vraćati na start.

Na stranici live.wingsforlifeworldrun.com moguće je pratiti cijelu utrku, nakon čega će na istoj stranici biti prikazani i rezultati svih trkača svijeta.

Kada se posljednji muškarac i posljednja žena, odnosno pobjednici utrke vrate na start, na Forumu će se održati ceremonija proglašenja pobjednika, uz koncert Nene Belana i Fiumensa te zatim grupe Silente.

Utrci su se dosad pridružila velika imena kulturnog i sportskog svijeta, uključujući Sebastiana Vettela, Lindsey Vonn, Davida Coultharda, Marija Možnika, Lisu Stublić, Sandru Perković i mnoge druge, a svoju potporu utrci dao je i Luka Modrić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.