Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadar u svjetskoj utrci za humanitarni cilj

20.02.2014.

15:10

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetskoj utrci koja obuhvaća 35 lokacija i u čitavom se svijetu odvija u isto vrijeme od ove godine priključuje se i Zadar. Datum održavanje je 4. svibnja, utrka kreće točno u podne, a sve s jednim ciljem - prikupiti sredstva kako bi se pronašao lijek za ozljede leđne moždine.

Wings for Life World Run - naziv je utrke kao i zaklade koja prikuplja sredstva za ovaj plemeniti cilj. Službeni podaci kažu kako se godišnje u svijetu bilježi 130 tisuća ozljeda leđene moždine dok ih se u Hrvatskoj bilježi stotinjak. Najčešći uzroci su prometne nezgode i padovi, a najviše stradavaju mlade osobe koje se onda s ozljedom moraju nositi ostatak života. Među njima je i Manda Knežević, koja naravno hvali akciju:

"Evo ako vam kažem kako sam u kolicima preko 46 godina, i da samo odradila tako svoj cijeli radni vijek, i sada volntiram, nije lako ."

Tatjana Savić stopostotan je invalid, iako kaže to mnogi oko nje ne misle jer nije u kolicima, služi se štakama, ali nakon puno truda i vježbi. Nada se naravno kao i svi u njenoj situaciji lijeku koji bi otklonio ili barem ublažio njenu ozljedu. 

"Kad vidim ovo prijavi se, jao kako bi se ja prijavila samo da znate, nema ništa ljepše nego trčati i skočiti"

Utrku Wings of life danas su na službenom predstavljanju podržali čelnici grada i priznati sportaši koji su najavili i svoje sudjelovanje,. Među njima je jedriličar Šime Fantela:

"To nam naravno svima mora biti primaran cilj, ovo je jedinstvena prilika svima da pomognemo izliječiti ozljedu leđne moždinu." 

Kako do utrke ima nekoliko mjeseca recimo ono najvažnije, jedan od organizatora Borut Gatara:

 "Zadar je uz Veronu najmanji grad gdje se možete prijaviti, do sada bilježimo oko 400 prijava, prijave se primaju internetom i to se može učiniti do 20. travnja. " 

Start utrke je na Pozdravu suncu, i ona se za razliku od drugih ne mora istrčati do kraja već je samo važno sudjelovati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.