Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska bolnica smanjuje dug ?

14.01.2014.

12:06

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Opća bolnica stvara znatno manje dugove i taj se trend iz prošle nastavlja i u ovoj godini, izjavila je sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela. Ona ističe kako je za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine kada je napravljen dug od 20 milijuna, druga polovica godine bila znatno bolja.

Za naš program Mirjana Mrčela je izjavila:

" Znači nismo napravili novih 20 milijuna kuna gubitaka već 13 milijuna, što je oko 7 i pol milijuna kuna rashoda manje. Napravili smo uštede, racionalizirali troškove i za lijekove i za potrošni medicinski materijal. Naglašavam kako se redovito isplaćuju plaće i poštuju sva materijalna prava radnika predviđena Kolektivnim ugovorom" kazala je upraviteljica Mrčela.

Istovremeno, HZZO je proteklih 6 mjeseci bolnici smanjivao proračun za 2 posto mjesečno što je u konačnici iznosilo 20 milijuna kuna manje prihoda. Za početak ove godine bolnici je odobren limit od 15 milijuna kuna mjesečno što je 6 posto više i, kako je najavila sanacijska upraviteljica, nastavljaju s racionalizacijom, a s druge strane najavljuje nova ulaganja i zapošljavanja.

U tijeku su i razgovori s liječnicima specijalizantima jer nam je odobrena 21 specijalizacija što znači da će u bolnicu doći raditi 21 liječnik. Uvijek aktualno pitanje paralelnog rada bolničkih liječnika u privatnim ordinacijama do kraja mjeseca regulirat će se novim pravilnikom u kojem će biti navedeni točni kriteriji tko može osim u bolnici raditi i u privatnoj praksi. Temeljni uvjet za dobivanje dopusnica su učinak koji taj liječnik postiže u svom bolničkom radu, navodi Mrčela.

Više o aktualnostima oko zadarske Opće bolnice - u današnjem Bliskom susretu Radio Zadra od 16 sati i 10 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.