Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska županija mala, ali uspješna i snažna

16.04.2014.

12:00

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija danas obilježava svoj dan - 21. obljetnicu postojanja. Program je počeo polaganjem vijenaca na Gradskome groblju, a nastavio se u Arsenalu svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su i dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.

O Zadarskoj županiji na njezin rođendan danas se govorilo s puno lijepih riječi, pa riječi pohvale nije štedio ni Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko - podravske županije :

   Moram priznati da je nama, većini županija, pogotovo slavonskim, Zadarska županija uzor. Županija koja je bila pogođena ratom ,koja je gospodarski i infrastrukturno zaostala, u zadnjih 10 godina razvila se u županiju koja je lider među županijama i želimo se ugledati u nju. Netko će reći njima je bilo lako, tu je bio HDZ, pa se pomagalo. Da, ali se pomagalo jer se prepoznao veliki potencijal ove regije. Danas je situacija dijametralno suprotna, ali mi je drago poznavajući rad Zadarske županije i kolege Zrilića, da se osim u infrastrukturu ulagalo i u ljude, znanje, u razvojne agencije.

  Protekla je godina za nas bila velika prekretnica jer smo postali članica Europske unije. Našli smo se pred velikim izazovima ali i novim prilikama, rekao je u svom govoru na Svečanoj sjednici  župan Stipe Zrilić: 

Već određeno vrijeme ulagali smo u kapacitete kako bi bili spremni za ovo novo vrijeme, noiu metodologiju rada pripremanja projekata za EU fondove. Ulazak u EU dočekali smo u još jednoj u nizu godina u kojima stagnira i nacionalno i županijsko gospodarstvo.Financijsko stanje odrazilo se na naš ukupan rad , a zakonskih je obveza sve više. Doista malo sredstava ostaje za županijske razvojne projekte. Ali unatoč svim teškoćama proračunsku smo godinu okončali stabilno, nemamo financijskih dubioza ni dugova, a Državni ured za reviziju dao nam je bezuvjetno pozitivno mišljenje.

    Zadarska županija možda je mala ali je zato uspješna i snažna  europska regija , poručio je zadarski župan s današnje Svečane sjednice  u povodu Dana županije.

Uručene su i nagrade dobitnicima javnih priznanja. Nagrada za životno djelo dodijeljena je muzikologu Andreju Jakušu, a Godišnje nagrade dobili su Nogometni klub „Polača", Josip Bepo Filipi iz Sali, zadarska tvrtka Hstec d.d., Glazbena škola „Blagoje Bersa", mladi matematičar Daniel Paleka, Kinološko društvo „Dalmatinski pas", Udruga turističkih vodiča „Donat", prof.dr.sc. Damir Magaš, Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi „Ljubač", te Muška klapa „Kožino".

U ime nagrađenih zahvalio se dobitnik nagrade za životno djelo prof. Andrej Jakuš, dugogodišnji voditelj Tamburaškog orkestra Nin:

      Ovo priznanje nije priznanje samo meni. Ovo je priznanje i  mnogim dragim i vrijednim sviračima koji su sudjelovali u 10 -tak tamburaških orkestara osnovanih u Zadarskoj  županiji, rekao je  prof. Jakuš.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.