Hrvatski radio

Radio Zadar

"Zadarska županija volontira"

28.10.2014.

12:20

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Volonterski Centar u Zadru započeo je s provedbom projekta "Zadarska županija volontira" koji je na natječaju za financiranje programa lokalnih volonterskih centara u ovoj godini dobio financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Zadrom, Zadarskom županijom i Udrugom apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji PORAT. Cilj projekta "Zadarska županija volontira" je povećanje broja volontera i koordinatora volontera u srednjim školama, ustanovama socijalne skrbi i udrugama na području Zadarske županije

Zadarska Gradska knjižnica počela je s novim ciklusom pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja s negativnim ocjenama. Pomoć u učenju pružaju im volonteri, a jedna od njih je i Petra Bilać, studentica  Ekonomskog fakulteta u Zagrebu:

             Sada imam dva učenika i stvarno sam zadovoljna s njima, a nadam se da im pomažem. Instrukcije se održavaju tjedno po jedan sat. To je jako malo vremena koje vi možete dati nekome, a možda to nekome puno znači. Jedan sat tjedno stvarno nije puno. Možeš ga potrošiti na Facebooku ili na gledanje neke serije, a taj jedan sat može pomoći osnovnoškolcu ili srednjoškolcu da položi taj predmet u školi i da ne ide na popravni ili da roditelji ne moraju plaćati repeticije - kazala nam je Petra Bilać.  

  U Zadarskoj je županiji iznimno velik broj volontera, pri zadarskom Volonterskom centru njih je oko 500 koji nesebično svoje vrijeme poklanjaju drugima :

   Većinom su to studenti ali ne možemo reći da imamo mali broj starijih volontera. Imamo umirovljenike koji svoje slobodno vrijeme i iskustvo stečeno bilo radom u školi ili socijalnim službama odužuju se zajednici u kojoj žive i upotpunjuju svoje slobodno vrijeme. Nekad je dovoljno dati malo pažnje i slobodnog vremena i puno smo napravili osobi koja treba našu pomoć.

 Govori Josip Vidov, voditelj zadarskog Volonterskog centra koji je u nepune dvije godine od osnutka u brojne programe ukljičio veliki broj volontera pretežno srednjoškolaca i studenata:

   Možemo se pohvaliti da u bazi Volonterskog centra u Zadru imamo preko 500 volontera, što nije mala brojka i što zaista pokazuje da je Zadru trebao jedan takav volonterski centar.

I ove će godine Volonterski centar u Zadru obilježiti 5. prosinca - Međunarodni dan volontera i dodjeliti nagrade "Volonterska ruka".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.