Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski udavi

10.07.2014.

15:27

Autor: ŽMR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri udava izlegla su se na izložbi živih zmija u Prirodoslovnom odjelu Narodnoga muzeja u Zadru. Prinove očekuju i najveće zmije u svijetu, burmanski pitoni, koje također možemo vidjeti na ovoj izložbi.

One će se izleći u kontroliranim uvjetima, a na zadarskoj izložbi bit će izložene od subote, rekla nam je Mojca Muzik iz slovenske tvrtke "Reptiles nest": Tri udava (Boa constrictor) izlegli su se na ovoj izložbi, tako da možemo reći kako su to pravi "zadarski udavi". Inače, udav je neotrovna zmija, ne grize. Odrasle udave hranimo štakorima, a mlade zmije bebama miševa koje sami uzgajamo. Bebe udavi su, u ovih nešto više od mjesec dana, otkad su se izlegle, lijepo napredovale. Ovih dana će mijenjati kožu, a to znači da su narasle. Smjestili smo ih u poseban terarij i nema potrebe da ih vraćamo mami, s obzirom da su i u prirodi, pa tako i ovdje, zmije vrlo samostalne."
To neće biti jedine prinove na izložbi "Zmije opasna ljepota" u Prirodoslovnom odjelu Narodnoga muzeja Zadar, koju ju organizirala slovenska tvrtka "Reptiles nest". 
Veliki (burmanski) pitoni također su postali roditelji. Mlade zmije nalaze se trenutačno u kontroliranim uvjetima, a izložit ćemo ih u poseban terarij prilagođen bebama pitonima od ove subote ( 12. srpnja), pa će svi posjetitelji moći vidjeti kako izgleda beba jedne od najvećih zmija u svijetu. 
Podsjećamo, izložba "Zmije opasna ljepota" bit će otvorena do kraja kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.