Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarskoj županiji 80 milijuna Eura

10.01.2014.

11:24

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Zadarske županije dosada je provedeno preko 100 projekata financiranih novcem iz EU fondova, vrijednosti preko 80 milijuna eura. S time možemo biti relativno zadovoljni, no može se i više, smatraju u Zadarskoj županiji.

U posljednja dva mjeseca potpisali smo ugovore za skoro 10 milijuna eura projekata što će u sljedeće dvije godine biti u provođenju, što je itekako veliki posao kazao je Davor Lonić, pročelnik županijskog Odjela za razvoj i europske procese. Iako sa dosadašnjih 80 milijuna eura možemo biti zadovoljni moglo se mislimo učiniti i više dodaje:

Trebalo bi poraditi posebno na tome da se civilni sektor jače uključi u razmišljanje o financiranju svojih aktivnosti kroz strukturne fondove. Tu se za njih otvaraju ogromne mogućnosti.

Od većih projekata izdvaja:

Ovaj zadnji projekt za koji smo potpisali ugovor to je projekt HERA,  to je dakle projekt kulturnog turizma. Projekt je vrijedan skoro 9 milijuna eura i tu smo izuzetno ponosni jer projekt je u potpunosti pripremljen našim vlastitim snagama i provodit ćemo ga isključivo mi. Radi se o projektu gdje je uključeno 18 partnera, vrlo kompliciran projekt. I to je zasad u Hrvatskoj najjači projekt financiran europskim sredstvima na području turizma.

Trenutno je u procesu ocjenjivanja 14 projekata u kojima je Zadarska županija ili partner ili nositelj. Dakle očekujemo negdje do sredine ove godine rezultate i za tih 14 projekata.  Na žalost, kazao je Lonić, Hrvatska kasni u programiranju trenutačnog razdoblja – 2014. - 2020. i to je velika prepreka za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova jer zbog kašnjenja ne možemo očekivati da se prvi natječaji raspišu prije iduće godine kaže Lonić:

Pogotovo je veliki problem u ruralnom razvoju jer je program ruralnog razvoja  već po drugi put vraćen iz Europske komisije kao neadekvatno pripremljen što znači da ruralna područja koja su 96 % u Zadarskoj županiji također imaju još veći problem.

A  Zadarska županija za to razdoblje namjerava kandidirati vrlo važne projekte za razvoj gospodarstva, poput centra novih tehnologija, plavo zelenog centra i centra kreativne industrije. Radi se o projektima koji bi trebali ojačati suradnju proizvodnje i znanosti kako bi Zadarska županija postala proizvodno konkurentnija  - kazao je pročelnik Lonić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.