Hrvatski radio

Radio Zadar

Zahuktava se HERA

05.11.2014.

07:10

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahuktava se HERA, međunarodni projekt u kojem surađuje čak 19 partnera iz svih zemalja Jadranskog bazena. Nositelj projekta je Zadarska županija, a cilj - razviti zajedničku platformu za upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu.

      Pilot projekt za Zadarsku županiju obuhvaća obnovu gradskih bedema, a obnovit će se i predstaviti tri zanemarene građevine koje su integralni dio sustava bedema - Mali arsenal, Vrata Sv. Krševana i Prolaz cara Augusta. Trenutačno se radi arhitektonski snimak cijelih gradskih bedema i to na osnovu 3D laserskog skeniranja, a posebno će se raditi detaljni snimak ove tri lokacije, kaže Hrvoje Grancarić iz Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije:

" I na svakoj od te tri lokacije, nakon što dobijemo arhitektonski snimak radit ćemo određene zahvate. Da li arheološka istraživanja, statičku sanaciju, restauratorsko konzervatorske zahvate, a u slučaju Malog Arsenala imat ćemo kompletnu obnovu i opremanje centra za posjetitelje."

U prolazu cara Augusta već traju arheološka istraživanja koja izvodi tvrtka Vektra iz Varaždina u suradnji sa zadarskim Arheološkim muzejem. O tome što je do sada pronađeno, v.d. ravnatelj muzeja, Jakov Vučić kaže:

" Do sada smo pronašli iznimno zanimljive nalaze u temeljnoj stopi kasnoantičkog zida na temelju kojih ćemo pokušati datirati vrijeme izgradnje samog zida. Posebno se tu može istaći nalaz jednog novčića za kojeg se može pretpostaviti da potječe sa konca 4. do početka 5. stoljeća, i ulomci keramike koji će nakon analize biti preciznije datirani. "

Vjerujemo za sada da bi mogli na taj način nadopuniti ili potvrditi raniju dataciju zida, zakljkučuje Vučić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.