Hrvatski radio

Radio Zadar

Zamjenik župana odao počast poginulima u Slavoniji

20.11.2020.

08:37

Autor: Radio Zadar

Zamjenik župana odao počast poginulima u Slavoniji

Zamjenik župana odao počast poginulima u Slavoniji

Foto: - / -

Paljenjem svijeće podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci zamjenik župana Šime Mršić odao je počast trinaestorici hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Među njima je bio i Nade Rogić iz Raštana Gornjih, inače druga žrtva Domovinskog rata iz Zadarske županije. U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) čiji je pripadnik bio i 20-godišnji Nade Rogić. Junak Domovinskog rata Nade, na pragu života pobjegao je sa služenja vojnog roka u Brčkom i priključio se Zboru narodne garde. Usred ljeta 1991. u silovitom udaru JNA i srbočetničkih paravojnih snaga junački pogiba u Mirkovcima, srcu junačke Slavonije.  

Tog je dana iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima krenulo 80 hrvatskih branitelja u deblokadu ceste Vinkovci Tovarnik, a u akciji je iz zasjede ubijeno 13 hrvatskih branitelja.

Zamjenik župana, Šime Mršić je zatim u Novoj Gradiški  odao počast i Luki Brkljači, pripadniku 1. Gardijske brigade Tigrovi,  prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Biograda na MoruOdmah po izbijanju velikosrpske pobune, 22-godišnji Luka, priključio se obrani Hrvatske kao pripadnik Jedinice za posepne zadatke - Rakitje iz koje je nastala 1. gardijska brigada "Tigrovi". Ondje je bio zapovjednik odjela (desetine) u 1. vodu 2. satnije kojim je zapovjedao Božo Kožul, kasniji zapovjednik 1. gardijske brigade "Tigrovi". U jednom od mnogobrojnih napada na Novu Gradišku u rujnu '91. Luka Brkljača stradao je uslijed raketiranja  pred zgradom pošte u središtu grada na kojoj  je spomen ploča  kao uspomena na tog heroja. Nakon par dana smrtno je  stradao  i njegov brat Siniša Brkljača, također pripadnik "Tigrova".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.