Hrvatski radio

Radio Zadar

Započela borba s azijskom strizibubom

27.10.2014.

15:18

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po prvi put u Hrvatskoj započela je akcija uništavanja agresivnog azijskog insekta koji se pojavio u općinama Turanj i Sveti Filip i Jakov. Radi se o azijskoj strizibubi koja većinom napada bjelogorična drveća, a kakvu opasnost predstavlja možda najbolje opisuju američki stručnjaci koji su izjavili kako je to najopasnija štetočina koju su uvezli.

A kako je azijska strizibuba iz Kine došla u Hrvatsku možemo nagađati. Najčešće se radi o slučajevima kada ovi insekti doputuju zajedno sa sadnicama drveća, ali postoji i mogućnost da doputuju zajedno s drvenom ambalažom koja se koristi za pakiranje. Slučajevi su već zabilježeni u susjednoj Italiji i Austriji, doznajemo od stručnjaka Andrije Vukadina iz Zavoda za zaštitu bilja.

 

U našoj zemlji prvi puta je pronađena 2007. godine u rasadniku u Turnju. Riječ je o vrlo prilagodljivoj vrsti koja se brzo širi i kod nas nema prirodnih neprijatelja. Novi napad azijske strizibube na zelenilo primjećen je u lipnju ove godine u kampu na području općine sv. Filip i Jakov. O tome je obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede koje je donijelo odluku o provođenju hitnih fitosanitarnih mjera. Sprječavanje zaraze moguće je isključivo primjenom mjera uništavanja biljaka domaćina i to sječom zaraženih i sumljivih stabala, uklanjanjem panjeva, usitnjavanjem svih uklonjenih biljnih dijelova i njihovim spaljivanjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.