Hrvatski radio

Radio Zadar

Započela letačka obuka omanskih pilota

09.04.2014.

06:59

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik jučer prvim informativnim letom s hrvatskim nastavnicima letenja započela je letačka obuka studenata iz Sultanata Omana na avionu Pilatus PC-9M.Na školovanju se ukupno nalazi 16 omanskih polaznika i dva nastavnika letenja koji su u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuke.

Polaznici će se obučavati za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman).

Obuka u Zemuniku obuhvatit će temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M sa pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, a po završetku svakoga od njih polaznici polažu ispit.

Cilj obuke omanskih pilota u Zemuniku je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci. Nakon završetka obuke omanski polaznici dobivaju uvjerenje o pohađanju obuke i postignutom uspjehu, a dobit će i preporuku i mišljenje hrvatskih pilota za daljnji tijek obuke (borbeni pilot, pilot helikoptera, pilot transportnog zrakoplova).

Među nastavnicima letnja koji školuju omanske pilote su i piloti akrobatske grupe „Krila Oluje“ koji su bili ključni u prepoznatljivosti hrvatske letačke škole i izboru Zemunika za obuku omanskih pilota.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.