Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto nema više biciklističkih staza u gradu?

22.01.2014.

13:20

Autor: N. Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prometni znak nasred biciklističke staze kod Uskoka na Obali kneza Trpimira prije nekoliko dana vješto je, u zadnji čas, izbjegao jedan naš slušatelj. A ovaj prometni znak bio nam je putokaz za priču o biciklističkim stazama kojih u Zadru nikad dovoljno.

Nakon izbjegnute biciklističke nesreće, naš slušatelj fotografirao je Monty Pythonovsku prometnu situaciju i poslao nam pod naslovom "Pouzdan putokaz budućnosti". Uspjeli smo doći do njega i doznali da je znak jednostavno ostao od ranije.

         "Prometni znak je bio i prije nego je iscrtana biciklistička staza, a ona je vjerojatno iscrtana kao nekakav predizborni trik, kako bi se pokazalo da se nešto u gradu radi po pitanju biciklista i pješaka koji su u biti ugrožena vrsta"

Da su biciklisti i pješaci ugrožena vrsta govori nam i ovaj podatak.

                   "...bio je još jedan 15-ak metara dalje, no taj je razbijen. E sad, jeli razbijen zato što je nekome dodijao ili ga je netko s automobilom pokupio, to ne znam. Uglavnom, iz asfalta još viri ostatak tog znaka"

A da građani ubuduće ne razbijaju znakove po prometnicama, ovu Grintalicu darujemo nadležnima u Gradskoj upravi kojima je promakla ova pogreška. 

Inače, Grad Zadar trenutačno ima 10-ak kilometara biciklističkih staza. Svima njima zajedničko je da su građene na novim cestama. Na brojne upite naših slušatelja, zašto ih nema na postojećim nogostupima i cestama,  iz Gradske uprave redovito su nam odgovarali kako je Zadar klasičan mediteranski grad u čijim je uskim ulicama teško i gotovo neizvedivo graditi biciklističke staze.

No, pitamo se zašto? Zar baš niti jedan nogostup ili prometnica u gradu Zadru nisu dovoljno široki za jedan jedini metar biciklističke staze. Zašto se nije barem pokušalo?

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

Nadin 2022

Kušanje vina