Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto se ulažu milijuni u NK Zadar kada nema nikakvu imovinu?

24.07.2014.

08:56

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnik u zadarskom gradskom vijeću, Marko Pupić Bakrač uputio je zahtjev nadležnim institucijama da mu u što skorijem roku dostave elaborat o pretvorbi NK Zadra kojeg usprkos dosadašnjim učestalim traženjima nije dobio.

Iznio je sumnje da je Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je odobrilo taj elaborat prekršilo zakon, zbog čega je zatražio objavu imena osoba koje su sudjelovala u njegovom prihvaćanju. Njegov upit prenosimo u cijelosti zajedno s preslikom dopisa bivšeg direktora NK Zadra Novice Erlića i zemljišno-knjižnog  izvadka.

 

GRADONAČELNIK

BOŽIDAR KALMETA

Narodni trg 1

23 000 Zadar

PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

ŽIVKO KOLEGA

Narodni trg 1

23 000 Zadar

Poštovani,

U prilogu Vam šaljem dopis koji je 2006 godine poslao tadašnji direktor NK Zadra Novica Erlić kao odgovor agenciji Ruža iz Zadra. Bivši direktor priznaje da NK Zadar postoji od kolovoza 2000 godine i da nema nikakve sveze, niti je pravni slijednik NK Zadra koji je osnovan 1945 godine. Što je u principu sasvim logično jer onaj klub je bio sportski ponos grada a ovaj danas je ruglo koje ima sasvim neku drugu svrhu.

Osim tog simptomatičnog priznanja u istom dopisu gospodin Erlić navodi kako NK Zadar nije vlasnik niti stadiona niti upravne zgrade u sklopu stadiona tj. da ne posjeduje nikakvu imovinu što potvrđuje i zemljišno-knjižni izvadak koji Vam također dostavljam u prilogu. Prema tome znači da je vrijednost NK Zadra u imovinskom smislu a od 2000 godine i u svakom drugom smislu ravna nuli.

Stoga se postavlja logično pitanje zbog čega Grad Zadar u preoblikovanju NK Zadra uplaćuje 1 000 000 kuna za dionice i kako temeljni kapital kluba može iznositi 68 milijuna kuna kad klub vrijedi 0 kuna ?

Isto tako nameće se i pitanje na koje svi znamo odgovor ali želim ga čuti javno i od vas. Tko je odgovoran za nastale dugove NK Zadra u iznosu od preko 70 milijuna kuna ? Da li smatrate da je taj i takav čovjek treba i može postati novi vlasnik kluba ?  

Pošto sam više puta usmeno na vijeću a i od nekih kolega iz SDP-a tražio elaborat o pretvorbi NK Zadra a do današnjeg dana ga nisam dobio molim Vas da mi taj elaborat u što skorijem roku dostavite. Molim Vas i da me obavijestite tko je sjedio u Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je odobrilo taj elaborat zbog sumnje da su ta gospoda tim činom prekršila zakon.

Zbog malverzacija u procesa pretvorbe koji je u tijeku nadam se da će te hitno  odgovoriti na moja pitanja , dati mi tražene informacijama i dokumente kako bih mogao poduzimati daljnje korake i mjere u svrhu raskrinkavanja kriminalnih radnji.

Na znanje:

-Zoran Milanović predsjednik Vlade RH

-Vedran Mornar ministar znanosti,obrazovanja i sporta

-Sabina Glasovac pomoćnica ministra znanosti,obrazovanja i sporta

-Petar Skansi pomoćnik ministra znanosti,obrazovanja i sporta

-Davor Šuker predsjednik HNS-a

-Dinko Cvitan ravnatelj USKOK-a

 

 

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra

Marko Pupić-Bakrač

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.