Hrvatski radio

Radio Zadar

Zatečeni s 202 kilograma trpova

29.08.2019.

11:07

Autor: Radio Zadar

Zatečeni s 202 kilograma trpova

Zatečeni s 202 kilograma trpova

Foto: - / -

Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar zatekla je sinoć u Ljupču dvojicu hrvatskih državljanina sa sveukupno 202 kilograma trpova. Trpovi su im oduzeti, a zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge.

Muškarci u dobi od 50 i 40 godina zatečeni su kako s brodice iznose 12 plastičnih kanti s trpovima koje su stavljali u vozilo. Provedenim daljnjim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su njih dvojica istog dana, nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom,  iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih trpova. Također je utvrđeno da obojica ne posjeduju potrebite dozvole (povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da su trpove iz mora sakupljali za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea).

Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.