Hrvatski radio

Radio Zadar

Zatišje u odnosima Hrvatske i Srbije

25.08.2014.

14:39

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Golubiću pokraj Obrovca održava se sedmi međunarodni znanstveni skup na temu srpsko - hrvatskih odnosa - zaštita identiteta. Sukobi oko čirilice u Vukovaru, zatišje u odnosima vladajućih dviju zemalja - potvrđuje kako je pred nama još puno posla - ističe to većina sudionika skupa.

Žalosna je činjenica što ja u Vojvodini moram svjedočiti prekriženim putokazima koji su ispisani na latinici, isto tako žalosno je što se napisi na čirilici u Vukovaru razbijaju i ruše, no žalosno je i u stavri nešto drugo, nije to međunacionalna mržnja to je ja bih rekao politička manipulacija. - profesor Darko Gavrilović.

Pa nema ništa značajno u odnosima Hrvatske i Srbije, nema nikakvih posebnih napora da se ti odnosi unaprijede, posebno nema aktivnosti da se unaprijede međuetnički odnosi, a to je šteta jer vidimo da i Hrvati u Vojvodini i Srbi u Hrvatskoj imaju potrebu za tom suradnjom - rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Za optimizam su se pobrinuli umjetnici iz Osijeka i Novog Sada čije je višednevno druženje zaokruženo zajedničkom izložbom te mladi znanstvenici poput Nataše s poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada koja je predstavila ideju revitalizacije prostora Golubića, a koja se temelji na ljekovitom bilju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.