Hrvatski radio

Radio Zadar

Zbogom prometnim gužvama?

21.10.2014.

13:28

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sredinom prošle godine počela je izrada Projekta prometnog sustava grada Zadra. ITS ili inteligentni transportni sustav, trebao bi omogućiti automatsko upravljanje cjelokupnim gradskim prometom s jednoga mjesta. Nedavno su učinjeni i prvi koraci u tom smjeru.

Po prvi puta u jednom dijelu Zadra, promet je pod javnim nadzorom - naime, na raskrižju Splitske ulice i ulice Domovinskoga rata postavljen je sustav koji omogućuje određenu razinu automatike, kaže pročelnik Odjela prostornog uređenja i graditeljstva Grada Zadra, Darko Kasap. 

Postavljeni su senzori na semaforima koji omogućavaju u trenutcima manjeg prometa ili manje gužve, manje frekvencije prometa na raskrižjima, bolju protočnost, veću protočnost. Mi smo iste ovakve senzore već ugradili na raskrižju ulice Petra Skoka i ulice Ante Starčevića, i kada bude ulica Hrvoja Ćustića dovršena, i tamo će također takav sustav profunkcionirati. 

A što bolju protočnost prometa na cijelome gradskom području trebao bi u budućnosti osigurati Inteligentni transportni sustav na kojem se radi u suradnji s Ministarstvom prometa, kaže Kasap: 

Cilj bi trebao biti iz jedne upravljačke sobe upravljati cjelokupnim prometom, preusmjeravati promet sa opterećenih raskrižja na manje opterećena, omogućavati paljenje i gašenje zelenih valova i u konačnici vršiti analizu cjelokupnog prometa kako bi se dobila i veća protočnost. Samim tim to znači i jednu određenu zaštitu okoliša, smanjenje emisije CO2 i sve ostale benefite koji se dobivaju kroz ovakav projekt. 

U naredna 3 ili 4 godine već bi trebali biti realizirani prvi ozbiljniji projekti, a vrijednost sustava koji bi pokrivao cijeli grad mjeri se u desecima milijuna eura, jer podrazumijeva i izgradnju nekoliko prometnica koje nedostaju za bolju protočnost prometa u gradu, zaključuje Kasap.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.