Hrvatski radio

Radio Zadar

Zdravstveni sustav treba dublje reforme

09.09.2013.

11:51

Autor: sdrazic

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Tresla se brda rodio se miš", tako je dr. Damir Biloglav obiteljski liječnik i predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu opisao promjene koje su na snagu stupile početkom ovog mjeseca, a u kojima je najavljeno kako će novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje smanjiti liste čekanja. Problem je, napominje, kada pacijent nema vremena čekati.

Novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje kako bi se smanjile liste čekanja i uštedio proračunski novac, te propisivanje jeftinijh generičkig lijekova,samo su kozmetičke promjene u zdravstvu koje žudi za istinskom reformom cjelokupnog sustava,mišljenje je brojnih zaposlenika u zdravstvu,a jedan od njih je i liječnik obiteljske medicine dr. Damir Biloglav.

 

"Tresla se brda rodio se miš",tako dr. Damir Biloglav opisuje promjene koje su na snagu stupile početkom rujna , a u kojima je najavljeno kako će novi model smanjiti liste čekanja. Kaže kako u zdravstvu nisu najveći problem liste čekanja,jer one postoje u svim zemljama i sa boljim sustavom zdravstva od našeg, problem je kada pacijent nema vremena čekati.

"U mnogim se zemljama čitav niz zdravstevnih usluga čeka duže nego u Hrvatskoj. Međutim oni imaju druge službe organizirane na način da će te vi lako doći do zdravstvene zaštite,koja ako ne bude obavljena na vrijeme može ugroziti život.Jedino što se dogodilo s ovim izmjenama je ukidanje, u jednom značajnom broju,internih uputnica.Do sada ste imali slučaj da svoga pacijenta,kojega poznajte 20 godina,uputite na konzilijarni pregled i tražite pomoć bolničkog specijaliste,a završi tako da se tom bolesniku izda čitav niz internih uputnica i onda se obavi čitav niz pretraga koje vi,kao obiteljski liječnik, niste ni tražili. - objašnjava dr. Biloglav.

Dodaje i kako se godinama upozorava kako u zdravstvenom sustavu treba staviti naglasak na naglasak na prevenciju za čim već godinama vapimo.

"Od zdravlja vam nema nitko koristi,to je problem.Kada je narod zdrav od toga bi koristi trebala imati država koja izgleda nije puno zainteresirana za zdravlje naroda,ali i svi drugi.Nema koristi farmaceutska industrija koja želi što više bolesnih da bi prodala sve više lijekova.Nemaju od toga koristi proizvođači medicinske opreme.Od zdrava čovjeka mala korist u ovako naopako posloženom sustavu vrijednosti u kojem živimo. Ja se nadam da će ove neumoljive brojke ipak preventivu dovesti na mjesto koje joj pripada jer se država se ne može više nositi s troškovima koje joj donosi zdravstevni sustav."  - poručuje dr. Biloglav.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.