Hrvatski radio

Radio Zadar

Zelena čistka na Musapstanu

24.04.2014.

12:32

Autor: Lovrenka Miljak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove subote Udruga Eko Zadar u suradnji s Gradom Zadrom organizira akciju čišćenja šume Musapstan i Bokanjačkog gaja, u koju su se uključile brojne udruge i društva. Zadar će tako treću godinu za redom postati dio međunarodne akcije " Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš. " U posljednje dvije godine s navedenih je područja očišćeno 80 tona smeća što govori o potrebi daljnjeg educiranja građana o potrebi pravilnog zbrinjavaja otpada, što je i jedan od ciljeva akcije.

Čišćenje počinje u 14 sati, a građanima će se pridružiti i djelatnici zadarske Čistoće. 

     " Postavit ćemo dovoljan broj posebnih spremnika za posebne kategorije otpada, davat ćemo savjete i ljudima na terenu što gdje ubaciti. Samo za ove nesavjesne građane moramo još jedanput napomenuti da to nije način na koji se zbrinjava smeće već za to postoje uređena mjesta na našem odlagalištu u reciklažno dvorište " - kazao je Dragan Maračić, a Vesna Đili dodala - " Šuma, priroda, more, rijeka - definitivno nisu dobar izbor ".

Kao najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj ovu je akciju prepoznao i Grad Zadar. Gradonačelnik Kalmeta pozvao je građane da se pridruže akciji kako bi se ovaj dio grada koristio još i više . Musapstan bi u budućnosti prema planiranom projektu trebao postati najveća park šuma na Jadranu. Čistka počinje u subotu u 14 sati na Musapstanu a za sve koji žele sudjelovati autobus Liburnije s Gradskog kolodvora kreće u 13 i 30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.