Hrvatski radio

Radio Zadar

Zelena čistka na Musapstanu

13.04.2014.

09:25

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga „Eko- Zadar“ i Grad Zadar već treću godinu za redom provode nacionalnu kampanju „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“. Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj te je važnost odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša prepoznao i Grad Zadar. Akcija čišćenja održati će se 26.04. diljem Hrvatske, a treću godinu u Zadru će se čistiti Musapstan.

Ova akcija dio je globalne akcije World Cleanup 2014 (Očistimo svijet 2014), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura.  Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove godine budemo još jači i još bolji. 2012. godine uključilo se 41.558 volontera u 161 jedinici lokalne samouprave te je očišćeno čak 3.746 tona otpada. U 2013. godini odaziv volontera bio je još i veći. Sudjelovalo je gotovo 50.000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave a očišćeno je nešto manje od 4.000 tona otpada.

„Eko Zadar“ u suradnji sa Gradom Zadrom, Hrvatskim šumama i  Čistoćom  organizira i razne aktivnosti koje će povodom Zelene čistke održati na Musapstanu a Liburnija će se pobrinuti i za besplatan prijevoz do Musapstana.

Odaziv i interes ljudi je velik a zadarske udruge, škole, kreativci i  sportski klubovi pripremaju razne prezentacije i radionice. Zainteresirani za sudjelovanje u akcijama čišćenja, kao i zainteresirani za organiziranje akcije čišćenja na nekom njima poznatom odlagalištu nepravilno odbačenog otpada mogu se radi pomoći u koordiniranju aktivnosti javiti u ured udruge Eko-Zadar, radnim danom od 8 do 14 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.