Hrvatski radio

Radio Zadar

Zemunik- multinacionalno zrakoplovno učilište ?

21.03.2014.

16:10

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vojarni Zemunik obilježena je 22. godišnjica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te 21. godišnjica pogibije šestorice pripadnika postrojbe poginulih u Škabrnji u ožujku 1993. godine. Nagrađen HRT-ov novinar Đuro Tomljenović.

Obilježavanju Dana 93. zb prisustvovali su načelnik stožera HRZ i PZO-a brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan, djelatnici baze, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje te drugi uzvanici. Obilježavanje je počelo u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja na desetoricu poginulih hrvatskih branitelja u operaciji „Maslenica“ u Škabrnji: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnika 93. zb i 7. domobranske pukovnije, priopćeno je iz vojarne. 
Središnja svečanost obljetnice osnutka 93. zb održana je u vojarni Zemunik. Čestitajući Dan baze u ime zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadir Miroslav Kovač je naglasio kako se razvojem novih sposobnosti u Zemuniku stvaraju i preduvjeti za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta. Napomenuo je i kako produženje resursa na helikopterima Mi 8 kroz kapitalni remont osigurava 93. zb provedbu misija i zadaća, pružanje potpore drugim granama OS RH, kao i nastavak potpore civilnoj zajednici kroz medicinske letove i akcije traganja i spašavanje.

„Ciljevi su nam dostizati i razvijati zadane sposobnosti kroz stručno usavršavanje djelatnika te održavanje i modernizaciju postojeće tehnike, a vaše ideje, nove programe i rješenja koja nam nudite pokazatelj su kako je ova baza uistinu baza visokih potencijala i mogućnosti“, rekao je brigadir Kovač.


Zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan istaknuo je kako je u 2013. godini na sedam tipova letjelica u 93. zrakoplovnoj bazi ostvareno gotovo 6.000 sati naleta i to u Eskadrili transportnih helikoptera i u Protupožarnoj eskadrili prosječno po pilotu 82 sata, 88 sati u Eskadrili aviona, te 103 u eskadrili helikoptera. Školovanje je uspješno završilo šest novih pilota, a kroz 17 naraštaja sveukupno je školovano 240 pilota. Pukovnik Lučan je rekao i kako vjeruje da će školovanje omanskih pilota dati novi zamah u razvoju 93. zb kroz nove obučne procese, ali i opremanja i ulaganja u sveukupnu infrastrukturu kako bi postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima 

U sklopu svečanosti djelatnicima 93. zb uručene su pohvale i priznanja, te posebne plakete postrojbe zaslužnim pojedincima za prezentaciju rada baze. Plakete su dobili pročelnik Županijskog centra 112 Dubrovnik Goran Violić, redatelj Stipe Božić, urednik na HRT-u Đuro Tomljenović, studio Fox Zadar i novinarka Hrvatskog vojnika Leida Parlov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.