Hrvatski radio

Radio Zadar

Živite li na adresi bez broja?

10.11.2014.

15:42

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jeste li provjerili, piše li Vam na osobnoj iskaznici da još uvijek živite na adresi bez broja. Ako je tako, imate vremena još do kraja prosinca promijeniti osobnu iskaznicu ili će vaše prebivalište biti automatski izbrisano iz registra.

 

Zakon o prebivalištu, koji je prije dvije godine stupio na snagu, prije ulaska naše zemlje u Europsku uniju, adresu je označio kao naziv ulice ili trga s kućnim brojem koji je evidentiran u Registru prostornih jedinica. Kako su gradovi i općine već uredili to pitanje, odnosno donijeli odluke o nazivima ulica, zapravo više nigdje ne postoje adrese s oznakom BB. Iako je zakon predvidio da sve adrese moraju biti usklađene još lani, rok je produljen do kraja ove godine, podsjeća glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan:

    To znači da bi svi građani koji imaju takve nepostojeće adrese u Upravi za katastar trebali  podignuti potvrde za objekte u kojima žive, a na kojima će biti naznačena točna adresa na kojoj žive s nazivom ulice i kućnim brojem. S tom potvrdom i osobnom iskaznicom doći na šalter upravnih poslova PU zadarske i podnijeti zahtijev za promjenom prebivališta.

  A što ukoliko ne zamijenite osobne iskaznice?,pitamo glasnogovornika:

    Onda će se prema njima primjeniti odredbe Zakona o prebivalištu koja kažu da će se po službenoj dužnosti takve adrese, odnosno podaci odjaviti iz zbirki o prebivalištu.

A za zamjenu osobne iskaznice ponesite 50 kuna, fotografiju i izvadak iz katastra, i ne zaboravite da je rok 29. prosinca ove godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.