Hrvatski radio

Radio Zadar

Zmijskog seruma samo još godinu dana

10.01.2014.

12:50

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zarazni Odjel zadarske Opće bolnice, dugoročno gledano, mogao bi imati probleme ukoliko se ugasi Imunološki zavod Hrvatske.

Kako će se otvoreni stečajni postupak nad Imunološkim zavodom odraziti na rad zaraznog Odjela zadarske Opće bolnice, trebaju li građani biti zabrinuti - odgovorio nam je voditelj tog odjela, doktor Boris Đelalija. Za sada kaže straha nema, od Imunološkog zavoda nabavlja se visoko kvalitetan protuotrov za ugriz zmije otrovnice, a zaliha ima za još jednu godinu. No ako gledamo razdoblje nakon toga, možemo biti zabrinuti, upozorava Đelalija:

 

"Imunološki Zavod godinama ne proizvodi protuotrov za pauka crnu udovicu, ali to je zasigurno neusporedivo manja šteta nego ako ne proizvodi protuotrov za zmije otrovnice i to je veliki problem, jer od otrova zmije se umire. Ugriz pauka može se preživjeti, unatoč teškoj kliničkoj slici, nakon ugriza. Protuotrov za zmije otrovnice mora postojati jer to je sigurna smrt. I sad ako ostanete bez potrebnog protuotrova koji je i najbolji sigurno je da je to katastrofa. Imamo zalihe za još godinu dana, ali kasnije ako nema proizvodnje nestat će i zalihe. Vjerojatno će se onda uvoziti.", kazao je dr. Đelalija

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu zadarske Opće bolnice dr. Ivna Lucin, izjavila je za Radio Zadar kako još od srpnja prošle godine imaju problema sa slanjem krvne plazme na preradu u Imunološki zavod koji je sada u stečaju.

U bolnici su zato morali osigurati i dodatne hladnjače kako bi se očuvala svježe smrznuta plazma.

"Mi smo čuli za neki "plan B", ali mislim da bi najbolje bilo da se Zavod sanira, da mu se pomogne, i da se naša plazma prerađuje za naše potrebe. To je plazma koja je izuzetno vrijedna, daleko vrijednija od neke plazme od europske ili neke druge plazme, jer mi još živim relativno zdravim, normalnim životom.", naglasila je dr. Lucin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.