Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan tuži Hajdaševo ministarstvo

25.03.2014.

12:26

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija pod vodstvom župana Stipe Zrilića podnijela je Trgovačkom sudu u Zadru tužbu protiv Zračne luke Zadar, odnosno većinskog dioničara - države, točnije, resornog ministarstva i ministra Hajdaša Dončića.

Presudom žele poništiti odluku Skupštine Zračne luke o smjeni u studenom bivše direktorice Katice Pupić-Bakrač zbog proceduralnih pogrešaka. A proceduralnu pogrešku resornog ministarstva, u svoju obranu, što si je uzela bonus kao direktorica, spominjala je i Katica Pupić-Bakrač još u rujnu. Štoviše, govorila je da će novac vratiti, ako joj se to naloži pismeno: "Varijabilni dio plaće može biti vraćen pisanom odlukom Vlade ili Ministarstva, a nikako usmenim zahtjevima ili ucjenama."

Podsjetimo, Katica Pupić-Bakrač je ubrzo u studenom na Skupštini smijenjena. A upravo ta Skupština je zadarskom županu Stipi Zriliću sporna i nezakonita iz formalnih razloga. Prema njemu, greška u koracima ministra Hajdaša Dončića je sljedeća. "Sve to mora se dogoditi u zakonom propisanoj proceduri, a nije se događalo i to iz razloga što prva skupština koju on smatra da je održana zakonito, mi smatramo da nije pa slijedom toga je ova druga na kojoj se dogodila smjena se može smatrati prvom, a na prvoj nije bilo 70 posto članova vlasnika."

Većinski dioničar Zračne luke je država, odnosno resorno ministarstvo s pedeset pet posto, a po dvadeset posto otpada na Grad i Županiju, odnosno deset na općinu Zemunik. Zadarski župan kaže kako ovom tužbom ne navija ni za bivšu, niti novu direktoricu: "Cilj je reći Ministarstvu da se treba držati zakona."

Iz Ministarstva prometa, pak, citiraju Zakon o trgovačkim društvima prema kojemu, ako Skupština nije podobna za odlučivanje, a ugovorom nije drukčije određeno, na njoj se mogu donositi valjane odluke bez obzira na to koliko je na njoj nazočno dioničara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.