Hrvatski radio

Radio Zadar

Županija: Uzmimo nama i dajmo siromašnima

12.12.2014.

14:50

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako pomoći potrebitima u našoj županiji bila je jedna od rasprava na današnjoj županijskoj skupštini. Smanjiti davanja za političke stranke ili izdvojiti 1% proračuna za one koji skrbe o gladnima bili su neki od prijedloga županijskih vijećnika.

Povlačenje sredstava iz europskih fondova također je bila jedna od tema, a županija je i prozvana zbog situacije s lukom Gaženica.  

Zbog produljenja roka donošenja nove županijske Razvojne strategije sredstva iz novog programa europskih fondova nećemo moći povući komentirao je na današnjoj županijskoj skupštini HDZ-ov vijećnik Zoran Šikić: Sve to upućuje da ćemo mi najranije biti spremni povlačiti sredstva te financijske perspektive negdje na pola toga perioda znači negdje u 2017. godini.

Činjenica je jednostavno u tome država kasni sa priprema za korištenje sredstava iz europskih fondova , i zbog tog kašnjenja, zbog donošenja dokumenata veće razine mi ne možemo donijeti našu županijsku Razvojnu strategiju - odgovorio je župan Stipe Zrilić. Mi tu ne možemo napraviti ništa već se samo pripremati da budemo spremni kad ta sredstva budu dostupna, dodao je zadarski župan.

Marijana Botić iz Akcije mladih upitala je zašto je županija podržala produljenje koncesije na Luku Gaženica, na 25 godina i koja je izdana na rubu zakona i protivno interesima Zadra rekla je Botić:

Kako sad komentirate davanje javne i bezrezervne podrške u procesu produženja prioritetne koncesije poduzeća Luka zadar d.d., u svjetlu događanja ovdje i u Sloveniji. Dakle istraga o mešetarenju dionicama Luke Zadar i hapšenjima u vrijeme produženja koncesije većinskog vlasnika, taksista iz Slovenije.

Radi se o državnoj luci i država donosi odluku o koncesiji. Županija se protivila- odgovorio je župan:

Ova županija s tim nema nikakve veze, ja kao župan nemam s tim nikakve veze. To što ste rekli da sam ja dao nekome podršku, niti znam tko su ti ljudi, niti sam ih ikada u životu vidio. Mi imamo jednog predstavnika u Upravnom vijeću Lučke uprave , državne Lučke uprave koja daje tu koncesiju, to je ovdje nazočni zamjenik Longin,  on kaže da je on i predstavnik Grada Živko Kolega, da su bili protiv, stoga ne znam  iz kojeg razloga dovodite ovu županiju uz bilo kakve aktivnosti koje su vezane uz koncesiju ili stanje u toj Luci.

U raspravi o proračunu za iduću godinu koji iznosi 242 milijuna kuna više vijećnika upozorilo je na neimaštinu u Hrvatskoj i potrebu da županija tu nešto učini.

(SDP-ova Renata Sabljar Dračevac) Sustavno se sredstva koja su namijenjena konkretnoj pomoći ili umanjuju ili ukidaju… (nezavisni Drago Čulina ) ja bih molio, ako ne 30% našeg proračuna naravno bilo bi previše, ali 1%, da se dodijeli upravo onima koji vode brigu o gladnima , a to je Caritas. (Tomislav Šarić iz HSP-a Ante Starčevića) vjerojatno ćemo izaći uskoro s inicijativom da političke stranke smanje svoje prihode u ovoj županiji, da smanje novčane donacije političkim strankama, a da te novce usmjerimo baš za neke takve obroke za našu djecu u osnovnim i srednjim školama.

A zbog promjena Zakona o financiranju lokalne samouprave već je najavljeno kako će novi proračun vrlo brzo doživjeti rebalans, hoće li se možda tada u njemu naći ovi prijedlozi vijećnika – vidjet ćemo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.