Hrvatski radio

Radio Zadar

13:42 / 16.06.2022.

Autor: Radio Zadar

Javio se Jari iz Finske da je uhvatio naš zemaljski signal s Velebita - Ćelavca

Poruka iz Finske

Poruka iz Finske

Foto: - / -

Nije prvi puta da nam se javljaju iz daleke Finske da je s našeg odašiljača na Ćelavcu signal Radio Zadra uhvaćen oko 2000 km daleko. I svaki puta raduje da možemo potvrditi da je u pitanju naša frekvencija i zvuk našeg programa. Gospodin Jari je signal Radio Zadra uhvatio u nedjelju 12. lipnja oko 11 sati po hrvatskom vremenu  uz objašnjenje da je to moguće jer "ionosfera ponekada poput zrcala reflektira radijski signal nazad na Zemlju."  Poslao nam je naravno i snimku da mu  potvrdimo njegov "ulov". Naravno da smo potvrdili autentičnost signala na tečnom finskom, kao što je i on nas obavijestio na odličnom hrvatskom. Hvala google prevoditelju.    

Signal Radio Zadra uhvaćen u Finskoj

Udaljenost Zadar Helsinki

Udaljenost Zadar Helsinki

Foto: - / -

Poštovani HRT Radio Zadar,

pišem vam kako bih vas obavijestio da sam slušao vaš program na frekvenciji 103.0 MHz u Finskoj 12. lipanj, 2022. izmedu 11.09 i 11.10 sati prema vašem lokalnom vremenu! To je bilo moguce jer ionosfera ponekada poput zrcala reflektira radijski signal nazad na Zemlju. U privitku je kratka snimka, samo kliknite i poslušajte što sam cuo

https://app.box.com/s/gm4fese2r1nx8obt4u4ht9vkp9xicmfn

Najavu radijske postaje s rijecima ".. ..Radio Zadra.."

Radio: Airspy R2 SDR

Antena: 9-el Yag, Yeasu G-450c

Bio bih vrlo sretan ukoliko biste mi mogli potvrditi da sam dobro cuo i da je taj program izvorno odaslao vaš odašiljac.

Imam 58 godine, a ovo mi je hobi od 16. godine.

Želim vam sve najbolje i nadam se da ce se vaš program cuti cak i dalje od Finske!

Srdacan pozdrav,

Jari Luoma

Okapolku 4

48100 Kotka

Finska

Evo i našeg odgovora:

Rakas Jari,

kiitos ilmoituksestasi, että poimit signaalin 103 MHz taajuudestamme. Voimme vahvistaa meille lähettämäsi Radio Zadar -signaalin aitouden.

Olemme iloisia, että kaltaisiasi ihmisiä on edelleen, jotka nappaavat kaukaisia ​​signaaleja, mukaan lukien meidän, jotka tulivat luoksesi noin 2000 km:n päästä.


Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vahvistamme, että signaalimme on saatu kiinni Suomessa, mutta olemme iloisia joka kerta, kun voimme vahvistaa tämän tiedon.


Lämpimät terveiset lämpimästä Zadarista, noin 30 °C.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.