Hrvatski radio

Radio Zadar

Je li more hladno? Do jučer se službeno nije znalo

07.06.2023.

11:49

Autor: fm/sjm

.

.

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Već neko vrijeme u Zadru nismo imali službene podatke za mjerenje temperature mora. Razlog je mehaničko oštećenje automatske plutače na Puntamici koja je sada zamijenjena novom i pokazuje da je jutros temperatura mora malo iznad 21 °C. A nove plutače postavit će se i diljem naše obale. 


Temperatura mora glavni je preduvjet za otvaranje sezone kupanja. A Zadar je u lipanj ušao bez tog podatka jer je plutača za mjerenje temperature mora na Puntamici bila oštećena. 


- Plutača je bila oštećena, mehaničko oštećenje i zbog toga se morao napraviti generalni servis. Pripremljena je potpuno nova plutača i montirana je 28. svibnja, a u moru je od 1. lipnja. Ali, trebalo je proći nekoliko dana da se testira rad i vidi jesu li podaci realni i, evo, od jučer su podaci ponovno dostupni javnosti, kaže za Radio Zadar voditelj Službe za automatska i posebna meteorološka mjerenja DHMZ-a, Zvonimir Jakopović.


Jedini je to službeni uređaj za očitavanje temperature mora za Zadar i jedna od rijetkih na čitavoj obali. Ali uskoro će se to promijeniti, kaže Jakopović jer je još 2017. počela DHMZ-ova modernizacija motriteljske mreže. 

U sklopu toga je nabavljeno 28 plutača za mjerenje površinske temperature mora i do kraja godine se planira njihova instalacija diljem obale. Postavljat će se uglavnom na glavne meteorološke postaje na obali, uz veće gradove, turističke središta i otoke.

Zvonimir Jakopović, voditelj Službe za automatska i posebna meteorološka mjerenja DHMZ-a

Na širem zadarskom području – osim Puntamike - ove plutače postavit će se kod Dugog otoka, Biograda, Silbe i Starigrada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.