Hrvatski
radio

KRIK- krimi petak na Prvom

Naslov

KRIK

Urednica

Nives Madunić Barišić

Autorica

Nives Madunić Barišić

O emisiji

Nasilne smrti, politički kriminal, trgovanje ljudima, maloljetnička prostitucija ili tek dovitljive prijevare i sitne krađe, neobični istražitelji i dobro zapetljane priče koje slušatelja drže u napetosti do samoga kraja temelj su ciklusa kojega možete slušati petkom od 23 sata na Prvom programu Hrvatskoga radija te na podcastu emisije onda kada to vama odgovara.


Listen on Google Podcasts Listen on Apple Podcasts

Premda se još uvijek smatra trivijalnim žanrom popularnost krimića s godinama je sve veća. Romani, filmovi, serije i audio drame popularni su diljem svijeta i autorima i izdavačima donose zavidnu zaradu.

Počeci kriminalističkoga žanra vežu se uz djela Edgara Allana Poea . Ubojstvo u ulici Morque Poe je napisao 1841, a izdao je u Graham's Magazineu iste godine.

Osim dobro skrojene priče u krimiću je iznimno važan istražitelj. Premda u novije vrijeme sve češće autori istragu povjeravaju i ženskim likovima, tradicija krimića sklonija je muškim detektivima. Otac Brown, Hercule Poirot, Sherlock Holmes, inspektori Morse, Montalbano,Tom Barnaby, John Rebus, Wallander i Harry Hole s izuzetkom Miss Marple sve odreda su muškarci osebujnih karaktera i navika.


U našoj književnosti krimić je startao prilično kasno - tek u 19. stoljeću, a pravu je afirmaciju doživio zahvaljujući Kneginji iz Petrinjske ulice Marije Jurić Zagorke. Prvi suvremeni autori krimića bili su Antun Šoljana, Milan Nikolić, Ivan Raos, Branko Belan i Nenad Brixy. 

Kriminalistički romani na početku su izlazili u nastavcima u raznim listovima i časopisima, a zatim i u obliku sveščića. Izdavale su ih biblioteke i kuće Džepna knjiga (Sarajevo), Dnevnik (Novi Sad), Duga (Beograd), Panorama i Epoha (Zagreb), a kasnije i biblioteka Trag. Značajnu ulogu u izdavanju krimića imala je i biblioteka Hit zagrebačkog Znanja.

Dramski program Hrvatskoga radija godinama njeguje ovaj žanr. U emisiji Napetica, a kasnije KriK -krimić i komedija na Drugom programu Hrvatskoga radija slušatelji su mogli slušati dramatizacije klasičnih djela i suvremene autore poput Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Jurice Pavičića i drugih.


Najnoviji ciklus emisija jednostavnoga naziva KRIK slušajte petkom od 23 sata na Prvom programu Hrvatskoga radija ili u Slušaonici emisije onda kada to vama odgovara.

Želite li redovito primati nove epizode pretplatite se na Google ili Apple podcast. Pretplata na podcaste HRT-a ne naplaćuje se.

Poslušajte