Hrvatski radio

Treći program

Dina Vukelić „Krotka se buni“

23.11.2022.

10:22

Autor: Katja Šimunić

Dora Dimić Rakar u ulozi Krotke

Dora Dimić Rakar u ulozi Krotke

Foto: Dina Vukelić / -

U četvrtak, 24. studenog poslušajte eksplozivnu i u našu suvremenost bezrezervno uronjenu audiodramu Dine Vukelić "Krotka se buni", premijerno na 3. programu Hrvatskog radija u 18 sati.

Nova audiodrama Dine Vukelić nadahnuta je pripovijetkom „Krotka“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, prvi put objavljenoj 1876. i zasnovanoj na tekstu u sanktpeterburškim novinama o nerazjašnjenom samoubojstvu mlade žene. Dostojevski svoju priču postavlja kao ispovijedni monolog muža, sredovječnog vlasnika zalagaonice, nad truplom šesnaestogodišnje supruge koja se zbog strašnog siromaštva i bijede udala za njega, a zbog tragičnih nesporazuma između supružnika, odnosno nesuglasja između osjetljive djevojke i krajnje neosjetljivoga okruženja, bacila kroz prozor s ikonom u rukama. Naša Krotka koja se buni današnja je usamljena srednjoškolka u žrvnju društvenih mreža i vršnjačkoga nerazumijevanja i netrpeljivosti. Svojevrsno utočište nalazi u vezi s poduzetnikom, vlasnikom zalagaonice i kvartovskoga kafića, ali ostaje djevojka neprilagođena utilitarnom i kompetitivnom svijetu neoliberalnih ljestvica vrijednosti i bespoštednog poništavanja jednostavne, obične ljudskosti. I nježnosti. Odnosno krotkosti.

Glumili su: Dora Dimić Rakar, Amar Bukvić, Jelena Miholjević, Enes Vejzović, Franjo Kuhar, Dijana Vidušin, Dorotea Ilečić Sever, Laura Čerina, Lovro Juraga i Damian Humski. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Tomislav Šamec. Redatelj: Marko Juraga. Urednica: Katja Šimunić.


Svijet je pun duhovnih mogućnosti. Meditiraš i tražiš smisao. Klečiš i križaš se. Ispunjava te toplina imaginarnog prijatelja Isusa Krista. Sretan si kao da si zaljubljen. A samo si usamljen. Opija me svjetlost boja. Svijetle stanovi. Roza, plava, žuta. Neke se boje izmjenjuju u usporenom ritmu, a negdje je samo mrak, nema nikog. Na jednom prozoru starica. Ima samo mačku. Gleda u prazno. Naborana je. A ja sam tako mlada. Mogla sam biti poduzetnica. Vlasnica nekretnina u centru grada. Likovna umjetnica s izložbama u Berlinu. Udomiteljica mačaka. Aktivistica za ljudska prava. Studentica generacije. Zapamćena po bilo čemu. Mogla sam živjeti u roza, plavom, žutom kvadratiću u novogradnji. Mogla sam ići na slavlja. Mogla sam se veseliti uz opijate. Cugu. Eksperimentirati. Mogla sam vjerovati i izgovarati molitve tiho u noć. Bože, hvala ti što sam živa i što si uz mene. Mogla sam ostati kod tete, pomoći joj da se skroz ne raspadne. Mogla sam jednog dana imati dvoje djece i psa. Ili biti bez djece. S mačkom ili bez mačke. Mogla sam svašta. Mogla sam se smijati, jer je on tako htio. Mogla sam se više potruditi da budem sretna. I da i njegovoj praznini dajem život. A tko sam ja? Krotka, pristojna djevojčica? Mogla sam svašta, ali odlučila sam da neću.

Dina Vukelić "Krotka se buni"

Dina Vukelić

Dina Vukelić

Foto: - / -

Dina Vukelić dramaturginja je, dramatičarka i radiodramska autorica, rođena 1990. u Zagrebu. Nakon završenih studija komparativne književnosti i primijenjene lingvistike na Filozofskom fakultetu te dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti 2015., aktivno se bavi dramaturgijom i pisanjem za kazalište i radio. Kao dramaturginja, ostvarila je suradnje na predstavama s hrvatskim kazalištima (HNK u Zagrebu, HNK Ivan pl. Zajc, INK Pula, ZKM, Satiričko kazalište Kerempuh, Gradsko kazalište Žar ptica, Dječje kazalište Dubrava, itd.), a radila je i na nezavisnoj sceni u suradnji s Eurokazom, Empiria teatrom i Presvrtom (Makedonija).

Njezini izvedeni tekstovi uključuju nagrađivani „Ako kažeš, gotov si‟ (GK Žar ptica), „Darian, hrvatski kralj samopomoći‟ (Satiričko kazalište Kerempuh), „Dnevna doza mazohizma‟ (Presvrt, MKC, Makedonija), „Muke sv. Sanje u karanteni‟ (dio omnibusa „Monovid-19‟, ZKM) i „Dijalozi podsvijesti (Empiria, MSU) te tekstove prema motivima „Robina Hooda‟ i „Duge„ Dinka Šimunovića (DK Dubrava) i „Umorne priče‟ A. G. Matoša (Eurokaz/Empiria).

S Dramskim programom radija surađuje od 2013. godine kao autorica brojnih dramatizacija, vanjska dramaturginja emisije KriK (2020. — 2022.) te autorica radiodramskih tekstova izvedenih u Radio ateljeu: „Obična‟, „One male stvari nakon polusna‟, „Ako kažeš, gotov si‟, „Dnevna doza mazohizma‟ i „Moderni oblici patnje‟. Tekstovi su joj prevedeni na poljski, makedonski i francuski jezik te tiskani u publikacijama (Kazalište, Naklada Pozor). Tekst „Dnevna doza mahohizma‟ istaknut je u užoj selekciji na regionalnom Heartefactovu Natječaju za najbolji suvremeni angažirani dramski tekst 2017.

Od 2021. producentica je i dramaturginja Empiria teatra. Trenutno radi kao samostalna umjetnica i dramaturginja internacionalnog projekta Kreativne Europe T.O.U.C.H. (Theatre Outreach: Unravelling Connections in Humans).

Audiodramu "Krotka se buni" možete nakon premijernog emitiranja poslušati na stranici emisije Radio atelje: https://radio.hrt.hr/slusaonica/radio-atelje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici