Hrvatski radio

Treći program

"Granica" Monike Herceg

26.05.2022.

10:10

Autor: Katja Šimunić

Granica_Petra Svrtan i Dario Harjaček

Granica_Petra Svrtan i Dario Harjaček

Foto: / -

U četvrtak, 2. lipnja poslušajte novu audio dramu Monike Herceg "Granica", od 18:00 na 3. programu Hrvatskoga radija. 

Ruka mog djeteta, drhtava trogodišnja ruka, tako je hladna da je pokušavam pokriti, pokušavam je grijati dlanom, pa dahom i na kraju, noseći njen san i nju, odustajem i prepuštam nas hladnoći. Ja sam samo tijelo-nositelj njenih godina. Ona misli da sve što smo prošli nije kraj svijeta, što je najutješnije što mi može pružiti. Meni, oklopu za nju i ostatak njene budućnosti. Tuga je najgora i možda je upravo ovo stalno micanje po zemljovidu u potpuno nepoznatom smjeru jedini način da se uvijek umakne njenim nasrtajima. U Tugu je moguće potonuti i utopiti se. Dok bježimo, još uvijek postoji šansa da preživim, da život sačuvam u njoj ne misleći ni na što nego na njenu hladnu ruku i planinu koja nas kažnjava za drskost koju imamo da joj uđemo u kralježnicu. Tik-tak. Policija. To je ono čega se najjasnije sjećam. Hladnoće. Straha. Srama jer želim umrijeti. Svjetala i odora. Olakšanja. Žive smo. Zajedno. Tik. Tak.

Monika Herceg "Granica"

Ona putuje, putuje daleko, sa svojom malenom kćerkom. Ona bježi od rata. Ali žele li je tamo gdje rata nema (još)? Nju drugačiju, nju koje se - izgleda po svemu - boje. Nju, koju doživljavaju kao - prijetnju. Monika Herceg ispisuje razorno nježan monolog jedne od strašno bezbrojnih izbjeglica, a redatelj Dario Harjaček ga smješta u ledeni prostor policijskoga saslušanja, u suradnji s tonskom majstoricom Katarinom Račić i skladateljem Marom Marketom. Glumica: Petra Svrtan. Urednica: Katja Šimunić. 

Galerija
Granica_Katarina Račić, Petra Svrtan i Dario Harjaček., Foto: KŠ/-
Granica_Monika Herceg, Foto: KŠ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio atelje

Radio atelje je posvećen suvremenim i eksperimentalnim audiodramskim ostvarenjima i izrazito otvoren mladim (post)dramskim piscima sklonim istraživanju dramaturgije zvuka kao i redateljima koji radiofonsku dramu kreiraju kao autonomnu formu.

Poslušajte u Slušaonici