Hrvatski radio

Treći program

Zadnja ruka Renata Baretića u novom terminu Radio romana od 8 i 30

17.09.2022.

12:41

Autor: Nives Madunić Barišić

Zadnja ruka

Zadnja ruka

Foto: HRT / HRT

Renato Baretić, novinar i pisac koji od 1983. živi isključivo od pisanja,   radio je i kao pomoćni radnik u skladištu, pomoćni serviser kućanskih aparata, pomoćni keramičar, akviziter, prodavač na štandu i poenter u tvornici tekstilnih strojeva, no ipak važnije od toga je da je kao novinar prošao kompletan razvojni put, od početnika u gradskoj rubrici dnevnih novina, do reportera, televizijskoga kritičara i političkoga kolumnista u većini najpoznatijih hrvatskih novina  - Večernji list, Nedjeljna Dalmacija, Slobodna Dalmacija, Feral Tribune, Globus, Nacional....   Na televiziji i filmu radio je kao  koscenarist na filmu Što je muškarac bez brkova i seriji Novo doba, ali povremeno i kao sastavljač pitanja za kvizove  KviskotekaTko želi biti milijunaš

Široku publiku Baretić je  osvojio svojim  do sada najpoznatijim , najprevođenijim  i najadaptiranijim  romanom  Osmi povjerenik, a za njega je dobio niz nagrada među kojima su i Vladimir Nazor, Ksaver Šandor Gjalski te Kiklop.RENATO BARETIĆ: ZADNJA RUKA

U najnovijem romanu Zadnja ruka Baretić se između ostaloga bavi i „mukom pisanja“.

Kad se Zvonku Fildu, bivšem novinaru i  piscu u trenucima ugode i sreće počnu pojavljivati njegovi vlastiti likovi iz priča sa zahtjevima i prohtjevima da ih izvoli pomaknuti iz stanja i situacija u kojima ih je ostavio u tim pričama, njegov život preokrenut će se naopačke. Uz nezavidnu obiteljsku situaciju s bivšom ženom i malodobnom kćeri koja ga ignorira, a uz pomoć psihijatara, što stvarnih, što nestvarnih, Zvonko će krenuti u književno-spisateljsku avanturu te se uhvatiti u koštac sa svojim pričama, spisateljskim blokadama, nezavidnom pozicijom domaćeg pisca, živopisnim prijateljima koji mu više odmažu negoli pomažu.

U svom standardnom spisateljski raspojasanom duhu, sa smislom za prirodnu rečenicu u dijalogu i vještinom lakog pripovijedanja, Renato Baretić donosi jednu komičnu priču uz obavezan osvrt na sadašnjicu.


Dramatizaciju i režiju svih deset nastavaka potpisuje Hana Veček.

Glumili su Zoran Čubrilo, Rakan Rushaidat, Damir Poljičak, Nadia Cvitanović, Rea Bušić, Sanja Milardović, Lana Barić, Anica Kontić, Živko Anočić, Vinko Kraljević, Ante Krstulović, Domagoj Ivanković, Filip Detelić, Janko Rakoš, Franjo Dijak, Nikša Butijer i Sreten Mokrović. 


Emisiju možete slušati od ponedjeljka do petka u 8 i 30 na Trećem programu Hrvatskoga radija . Nakon emitiranja epizode su dostupne u Slušaonici .

Za sve one koji žele redovito primati nove epizode Radio romana ciklus je dostupan i na Google i Apple podcstu. Podcasti HRT-a ne naplaćuju se.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

10 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici