Hrvatski radio

Treći program

14:01 / 14.03.2022.

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Black Page Orchestra i Ensemble Zeitfluss na festivalu Musikprotokoll

Black Page Orchestra

Black Page Orchestra

Foto: Musikprotokoll Promo / -

Izlog sadašnjice ove srijede zaključuje niz koncerata s prošlogodišnjeg festivala u Grazu Musikprotokoll  reprodukcijama nastupa dvaju austrijskih ansambala za suvremenu glazbu koji su itekako povezani s hrvatskim umjetnicima i poznati svojim nastupima i u Hrvatskoj - bečki ansambl Black Page Orchestra (među čijim je osnivačima i Mirela Ivičević) i ansambl Zeifluss iz Graza koji vodi Edo Mičić.

 

Black Page Orchestra poznat je po odabiru radikalne i beskompromisne glazbe današnjeg vremena, koriste elektroniku, video i druge tehnologije u umjetničkome kontekstu. Njihov je nastup na prošlogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb  bio jedna od najatraktivnijih koncertnih večeri, a nastup u Grazu bio je i njihov debut na festivalu Musikprotokoll. Program koji su predstavili obuhvatio je skladbe srpske autorice Maje Bosnić, gruzijskog skladatelja koji živi u Norveškoj Koke Nikoladze, te nešto starijeg i poznatijeg kolege Drora Feilera, izraelskog skladatelja koji živi i radi u Švedskoj.Koka Nikoladze

Koka Nikoladze

Foto: Musikprotokoll promo / -

je naslov skladbe Koke Nikoladzea koju je Black Page Orchestra praizveo na koncertu 8. listopada - riječ je o djelu koje se neprestano razvija i predstavlja ansambl kao nezavisno, samostalno tijelo zvuka, odmiče se od tradicionalne glazbene notacije te razvija u izvedbi u bliskoj suradnji s ansamblom. Koka Nikoladze (1989) istražuje mogućnosti animirane partiture te uzima kontrolu and glazbenim materijalom koji procesuira skladajući zapravo “s” ansamblom u realnom vremenu, koristeći njihove jedinstvene osobine pri interpretaciji. Na taj način svaka izvedba ovog djela zvuči drugačije i zamagljuje granice između samog djela i kreativnog procesa.


U rasporedu nastupa Black Page Orchestra bile su izvedene ukupno tri skladbe Koke Nikoladzea, a koncert je zaključen djelom pomalo zbunjujućeg naslova: A piece for a table, some junk on it, and then for heavily banging on that table.

Edo Mičić, dirigent i umjetnički voditelj ansambla Zeitfluss

Edo Mičić, dirigent i umjetnički voditelj ansambla Zeitfluss

Foto: edomicic.at / -

Ansambl Zeitfluss  koji vodi hrvatski dirigent Edo Mičić na festivalu je iduće večeri (9. listopada) predstavio program u koji su bile uvrštene i praizvedbe mlade šangajske skladateljice Weiwi Xu i mlade austrijske pjevačice i skladateljice Tanje Elise Glinsner (koja je i sudjelovala, dakako), te djela njemačke skladateljice Isabel Mundry i austrijskog skladatelja iz Graza Anselma Schauflera.

Mlada austrijska mezzosopranistica i skladateljica Tanja Elisa Glinsner (1995) kao pobjednica natječaja Austrijskog radija Ö1 Talentebörse predstavila se praizvedbom djela Die Nacht bricht ein..., u kojem je Medeja "u društvu kojim dominiraju muškarci brutalno uništena psihičkim slomom, i dosiže točku krajnjeg samoodricanja u očajničkom osvetničkome činu. Pa ipak, to se pokazuje odličnim sredstvom."

 

 

Musikprotololl 2021

Musikprotololl 2021

Foto: promo / -

Koncerte s prošlogodišnjeg festivala Musikprotokoll pratimo u ciklusu Izlog sadašnjice - protekle emisije potražite u  Slušaonici gdje će i ova epizoda biti nakon emitiranja u srijedu 16.03. 

prije

6 dana

Pjevač u noći

SLAVUJEV GRAFIT

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici