Hrvatski radio

Treći program

Musica per la radio - ekskluzivni radijski koncerti

04.02.2022.

14:04

Autor: Glazba i obratno, Iva Lovrec Štefanović

Musica per la radio

Musica per la radio

Foto: promo / -

Glazba i obratno petkom u 22.30 tijekom veljače ekskluzivno donosi odabrane radove iz koncertnog niza Musica per la radio koji usmjerava pozornost umjetnika i publike na radio koji nije samo medij umjetničkog izražavanja, nego instrument umjetnosti i umjetnost sama. Specifični parametri radijskog emitiranja uključeni su u osmišljavanje novih naručenih djela, a posebice činjenica da radio ulazi u slušateljev intimni prostor, te da slušanje može biti ometano i usputno. 


Koncerti iz tog niza ostvareni su upravo za radijsko emitiranje i isključivo dostupni u radijskome eteru u emitiranju, bez mogućnosti slušanja na zahtjev.


Slušanje koncerata putem radija

Slušanje koncerata putem radija

Foto: IIRM promo / -

Iz novijeg niza koncerata Musica per la radio koje produkcijski sada vodi Institut International de Recherche sur la Radio et la Magie  donosimo u našim terminima petkom tri rada. 


U prvoj emisiji 4. veljače predstavljamo rad Voluntarily Naive španjolske skladateljice i dizajnerice zvuka Charo Calvo koja živi u Bruxellesu.  Svjesno naivne hibridni je rad ostvaren sa snimkama zabilježenim na prosvjedima za ženska prava 8. ožujka 2020., kao i proglasom iz protesta 1980. u Washingtonu,  te uz zvuk kontrabasa otvara dijalog anti-akuzmatičkim putem, dok se u kraj djela počasno uključuje i Aretha Franklin i njezina pjesma iz 80-tih kao važan poziv. 


Druga emisija 11. veljače donosi rad Carnevales austrijske elektroakustičke skladateljice Caroline Profanter koja djeluje na sceni u Bruxellesu. Rad predstavlja preoblikujuće i oslobađajuće snage karnevala, napetosti između svetoga i profanoga, te misterij arhaičnog, uz terenske snimke zabilježene u selima na Sardiniji i u Belgiji. 


Treća emisija 18. veljače predstavlja recentan rad koji su umjetnici Fhunyue Gao i Cyril Yeterian ostvarili kao glazbeni projekt Atlas des Ephémères. Svojevrsna glazbena mapa kao počast, ironičan i privržen spomenik u čast entiteta kojima prijeti izumiranje ili su već izumrli. 


Carnevales /Caroline Profanter

Carnevales /Caroline Profanter

Foto: Caroline Profanter / mpr

Bilo jest i ostaje neophodno shvaćati radio ne samo kao medij nego i kao umjetnost samu. Kreirajući glazbu i radove ekskluzivno za radio treba promisliti o nekim važnim činjenicama, na koje upozoravaju pokretači projekta Musica per la radio


Radio ulazi u intimnost domova i slušatelji često prate odnosno slušaju dok rade nešto drugo, a okružuju ih i zvukovi svakodnevnog života.

Prostor iz kojeg glazba stiže svakako je različit od onoga u kojem se glazba sluša.

Ne postoji jedna i precizna pozicija slušanja, nego postoji mnoštvo neodređenih pozicija.

Ne postoji koncept linearnosti vremena i ne poštuje se koncept početka i kraja kako je u glazbi uobičajeno, jer kao slušatelji možemo upaliti ili ugasiti zvuk po volji.

Različiti sustavi zvučnika i slušalica jednako kao i različite pozicije slušanja daju često lošu kvalitetu zvuka.

Ne znamo tko sluša - što - i kako.

 

Musica per la radio - ekskluzivno za radio i na radiju. Bez mogućnosti naknadnoga slušanja!  

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Glazba i obratno

U ciklusu predstavljamo eksperimentalnu glazbu recentne diskografije ili projektata, koncerte elektroničke scene, te različite snimke radiofonijske umjetnosti, ars acustice i sound-arta. Posebnu pozornost dajemo takvim ostvarenjima hrvatskih umjetnika.

Poslušajte u Slušaonici