Hrvatski radio

Treći program

07:57 / 16.02.2022.

Autor: Izlog sadašnjice, Karolina Rugle, Iva Lovrec Štefanović

Nomadski zvukovi na festivalu Musikprotokoll 2021.

Musikprotokoll 2021

Musikprotokoll 2021

Foto: promo / -

U ciklusu Izlog sadašnjice srijedom u 20 sati na HR3 nizom emisija predstavljamo prošlogodišnje izdanje festivala suvremene glazbe Musikprotokoll   koji u Grazu organizira i programira Austrijski radio još od 1968. godine.

Prošlogodišnji je festival održan u temi nomadski zvukovi, a prva emisija u našem nizu (u srijedu 16. 02. ) donosi glazbu sa triju koncerata: elektroakustičkog nastupa London Contemporary Orchestra i izvedbe trodijelnog ciklusa The King autorice koja se potpisuje kao Chaines, potom tri djela berlinskog kolektiva SHAPE (turske skladateljice Hüme Utku, kenijskog umjetnika Josepha Kamarua i njemačke autorice koja se potpisuje kao Gischt), te naposlijetku novo djelo bečke umjetnice zvuka, skladateljice Veronike Mayer

London Contemporary Orchestra

London Contemporary Orchestra

Foto: promo / promo

Radiohead, Steve Reich, Terry Riley, Giacinto Scelsi, Goldfrapp, i Vivienne Westwood tek su neki od umjetnika s kojima je surađivao londonski ansambl London Contemporary Orchestra. Ovaj ansambl ponosi se time što uspijeva pronaći ravnotežu između progresivne pop glazbe i suvremene elektroničke glazbe. Usporedno s tim, uključuje filmsku glazbu iz holivudskih produkcija i eksperimentalnoga filma, kao i popratnu suvremenu glazbu mladih skladatelja svih profila.


Hüma Utku / Musikprotokoll 2021.

Hüma Utku / Musikprotokoll 2021.

Foto: Promo / -

Festival Musikprotokoll angažirao je troje umjetnica i umjetnika iz kolektiva SHAPE  (Sound, Heterogeneous Art and Performance in Europe -  u prijevodu zvuk, heterogena umjetnost i performans u Europi), koji su bili pozvani kreirati nove zvučne kompozicije za ambisonički zvučni sustav koji ima Dom im Berg

U svojoj kompoziciji pod naslovom Uzak  Hüma Utku istražuje ambivalentno iskustvo ljudskih emocija koje osciliraju između želje za fizičkom distancom te istodobne želje za bliskošću i pripadanjem, Ritam prostora naslov je kompozicije Josepha Kamarua koji istražuje međuodnos prostora i vremena te se usredotočuje na studiju zvukova određenog okoliša, uzimajući ritam kao analitički aspekt. Polazište za glazbeno oblikovanje zvuka u kompoziciji Plusma Ursule Winterauer  koja se potpisuje kao Gischt su terenske snimke mora, a radi se o autofikcijskom prikazu iznenadnog bujanja vode.

Humanoidni zvukovi ljudskih znakova

Humanoidni zvukovi ljudskih znakova

Foto: Musikprotokoll promo / -

Iz festivalskog programa u emisiji donosimo i exchange rates  austrijske skladateljice Veronike Mayer. 

Ljudske geste stvaraju sučelje između izvođača i softvera. Pokreti aktiviraju zvučne procese koje računalo realizira u glazbenom smislu kroz sistem tzv. računalnog učenja, odnosno machine learning. Izvedbeni čin, neverbalni signali gestikulacije koji pružaju informacije o ljudskim mentalnim stanjima, početka su točka za ovu zvukovnu kompoziciju: rezultirajući zvuk ovisi o prisutnosti ili odustnosti veza, intuicije I kreativnosti. 

Nastup Veronike Mayer / Musikprotokoll 2021.

Nastup Veronike Mayer / Musikprotokoll 2021.

Foto: promo / -

Festival Musikprotokoll održan od 7-9. listopada 2021. u Grazu predstavljamo u nizu emisija ciklusa Izlog sadašnjice, srijedom na HR3 u 20 sati. Nakon emitiranja dostupno u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici