Hrvatski radio

Treći program

Svježi stogodišnjak - festival Glazbeni dani u Donaueschingenu 2021.

23.03.2022.

14:53

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Dvorana Bartok

Dvorana Bartok

Foto: SWR / -

Najstariji i najprestižniji festival suvremene glazbe u svijetu prošle je godine proslavio 100. obljetnicu - Glazbeni dani u Donaueschingenu koje organizira SWR (Jugozapadnonjemački radio) jedinstven je festival po svojim brojnim praizvedbama i najznačajnijim osobnostima suvremene glazbe koji sudjeluju u programu. U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo niz od 6 emisija s odabranim koncertima tog festivala. 


Prva emisija donosi snimku praizvedbe potresnog djela izraelske skladateljice Chaye Czernowin Unhistoric Acts za zbor i gudački kvartet u tumačenju Zbora Jugozapadnonjemačkog radija uz JACK kvartet pod ravnanjem šefa dirigenta Yuvala Weinberga.

Također slušamo i dio koncerta Luksemburške filharmonije pod ravnanjem Ilana Vokova koji je na početku rasporeda donio skladbe Stefana Prinsa i Lize Lim

Zbor Jugozapadnonjemačkog radija

Zbor Jugozapadnonjemačkog radija

Foto: SWR / -

Unhistoric Acts skladba je posvećena gudačkom kvartetu JACK I mješovitom dvadesetčetveroglasnome zboru, a kako je skladateljica, slavna Chaya Czernowin, zapisala – riječ je o djelu koje “donosi bijes I tugu.”

Bijes je prisutan zbog ubojstva Georgea Floyda te povijesne nepravde koju iznosi taj tragični događaj, dok su tuga i žaljenje prisutni usred trenutne pandemije koronavirusa, a tekst obuhvaća tri cjeline. 

 

Prvi je iz 3. poglavlja biblijske knjige Propovjednika – Koheleta, a glasi:

Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja I vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog.”

Drugi dio sadrži tekst vezan uz ubojstvo Georgea Floyda. To su riječi njegove sestre Bridgett Floyd : “Nikada nije bio stranac”, kao i riječi Darnelle Frazier koja je i snimila (sada već povijesni) video: "ostajala bih budna i ispričavala se Georgeu što nisam učinila više te se fizički se uplela i spasila njegov život.

Treći i posljednji dio riječi su koje izgovara i pjeva svaki član zbora prema određenim uputama, a donosi uglavnom osobne izjave o pandemiji.


“Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog

Knjiga Propovjednika

Plakat festivala 2021.

Plakat festivala 2021.

Foto: SWR / -

Luksemburška je filharmonija na početku svojeg koncertnog rasporeda praizvedbi u Donaueschingenu donijela skladbu za električnu gitaru i orkestar Stefana Prinsa (1979) pod naslovom under current. Solist je bio Yaron Deutsch, a u praizvedbi nove skladbe za klavir i orkestar World as Lover, World as Self australske skladateljice Lize Lim solistica je bila Tamara Stefanovich. Koncert je vodio Ilan Volkov

Ilan Vokov uz Luksemburšku filharmoniju u Donaueschingenu 2021.

Ilan Vokov uz Luksemburšku filharmoniju u Donaueschingenu 2021.

Foto: SWR / -

Izlog sadašnjice na rasporedu je srijedom u 20 sati na Trećem programu, a poslije emitiranje dostupne su snimke u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici