Hrvatski radio

Treći program

17:53 / 08.03.2022.

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Ukrajinski glazbenici na prošlogodišnjem festivalu Musikprotokoll

Danapris kvartet na festivalu Musikprotokoll 2021.

Danapris kvartet na festivalu Musikprotokoll 2021.

Foto: Martin Gross Photography / Promo

Sjajni prošlogodišnji nastup ukrajinskih glazbenika kvarteta Danapris donosimo u ciklusu Izlog sadašnjice koji nastavlja niz reprodukcija koncerata s festivala MusikprotokollEmisija je pripremljena i snimljena prije ruske invazije na Ukrajinu. Nadamo se da su svi umjetnici na sigurnome, ovime im pružamo podršku. 

Program koncerta kvarteta Danapris donio je čak tri praizvedbe: nove su gudačke kvartete napisali azarbejdžanski skladatelj Ayaz Gambarli, potom libanonska skladateljica Cynthia Zaven i član kvarteta, ujedno skladatelj Igor Zavgorodnii, dok je prvu izvedbu u Austriji imao kvartet ukrajinske skladateljice Alje Zagajkevič

Drugi dio emisije donosi nastup grčkog ansambla dissonArt s djelima koja su napisali: Loic Destremau, Svetlana Maraš, Christian Winther Christensen i Carola Backholt, a pod dirigentskim vodstvom Vladimirosa Symeonidisa.

Violinist, violist i skladatelj Igor Zavgorodnii (1988) u video poruci objašnjava kako je djelo Music that Leaves Itself posvetio sebi. Jedan je od najistaknutijih ukrajinskih glazbenika koji je praizveo i snimio brojna djela domaćih i međunarodnih skladatelja, a od prije 3 godine predavao je violinu na Muzičkoj akademiji u Kijevu. 

dissonArt ansambl

dissonArt ansambl

Foto: promo dissonArt / -

Ansambl dissonArt predstavio je dvije skladbe zanimljivog francusko-danskog autora -  u djelu  Faulty Waterwork (Neispravan vodovod), Loïc Destremau (1992preobražava akvarij u glazbeni instrument, simbolizirajući da je svijet u velikim problemima. Njegova druga skladba kojom je ansambl započeo koncert No Musical Equivalent  pokazuje koliko je glazbene supstance skriveno u kratkoj snimci govora Leonarda Bernsteina. 


  

Musikprotololl 2021

Musikprotololl 2021

Foto: promo / -

Koncerte s prošlogodišnjeg festivala   Musikprotokoll pratimo u ciklusu Izlog sadašnjice - protekle emisije potražite u Slušaonici gdje će i ova epizoda biti nakon emitiranja u srijedu 09.03. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici