Hrvatski radio

Treći program

Autizam i kazalište

02.05.2022.

12:05

Autor: Igor Ružić

Svjesnot o autizmu

Svjesnot o autizmu

Foto: HTV / HRT

Prvo svibanjsko izdanje Theatralije pada točno mjesec dana nakon Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja, zbog čega je i cijeli mjesec, po Eliotu najokrutniji, na ovaj ili onaj način, obilježen autizmom. Točnije: poremećajem iz spektra autizma (PSA). 


Ovo izdanje emisije posvećene izvedbenim umjetnostima zato za temu uzima upravo PSA i pokušava sagledati barem dio domaćih izvedbenih praksi, poetika i produkcija koje su se, izravno ili neizravno, s ovim ili onim motivom, inspirirale autizmom ili su s njim povezane.

U uvodnom tekstu Igora Ružića opisuje se sam poremećaj te kako se njegove specifičnosti i manifestacije mogu izvedbeno preslikati, koristiti i opisati kroz primjere kazališne prakse Damira Bartola Indoša, predstavu "Vincent" Olje Lozice i Dražena Šivaka "Sve što je dobro i pametno". 


Nakon toga, slijedi razgovor s Paškom Vukasovićem, glumcem koji je režirao predstavu "AUT" u Kazalištu Mala scena, a u kojoj je, vjerojatno po prvi put u domaćoj kazališnoj povijesti, na pozornici kao ravnopravni izvođač i osoba s PSA.


 Gordana Ostović razgovarala je s Anamarijom Jurišić iz međunarodnog projekta ClowNexus koja kroz koncept klaundoktora pomaže, između ostalih, i djeci s poremećajem iz spektra autizma. 


Za kraj, kroz razgovor s autoricom teksta Petrom Cicvarić i redateljem Peđom Gvozdićem, koju su ujedno i izvođači, predstavljena je produkcija "Semafor" karlovačkog Zorin doma nastala na temelju svjedočanstava obitelji čiji su članovi osobe s PSA.

Poremećaj iz spektra autizma na različite je načine intrigantan, ali i scenski potentan, čemu se nisu mogli oduprijeti mnogi svjetski, ali ni nekoliko domaćih autora. Psihijatrijska i neurološka stanja i bolesti nerijetko rezultiraju očuđujućim tjelesnim, govornim i bihevioralnim stereotipijama, koje su naišle na interes kazalištaraca koji možda nisu pronašli, iako su tražili, jednaku vrstu intrigantnosti u praksama koje se povezuju s religijskim, ili su pak povezane korištenjem psihoaktivnih supstanci.

Iz teksta Igora Ružića

- Predstavu "AUT" radili smo kako bismo kod publike potaknuli motivaciju da propitaju sebe u odnosu s autizmom ili bilo kojom drugom vrstom drukčijosti. Željeli smo da ta drukčijost ne bude više prostor za izrugivanje i maltretiranje, nego da se percipiraju tuđi nedostaci i mane, ali i potakne svijest da su takve osobe bolje od nas u mnogim stvarima i da upravo iz toga treba učiti, istakno je Paško Vukasović. 


Anamarija Jurišić iz međunarodnog projekta ClowNexus pak poručuje.


- Najveće blago koje nam projekt ClownNexus donosi je dovoljno vrijeme koje možemo provesti s korisnicima, koji imaju svoj izričaj i svoj ritam te da naš klaun može živjeti s njima onako kako njima odgovara kako bismo pronašli jezik kojim možemo komunicirati.


- Predstava "Semafor" nastala je u suradnji s karlovačkom udrugom Frendofon i na temelju iskustva njezinih članova, roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma. Pazili smo da ne ode u scensku karikaturu, nego da bude činjenična i autentična, ali i spontano edukativna, a opet dramska u realizaciji. Prema reakcijama publike, izgleda da smo uspjeli, rekli su Petra Cicvarić i Peđa Gvozdić. 


Ne propustite poslušati cijelu emisiju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Poslušajte u Slušaonici