Hrvatski radio

Treći program

Kazalište na digitalnoj platformi

16.06.2022.

09:58

Autor: Rajka Rusan

Ana Prolić

Ana Prolić

Foto: aprolic / aprolic

U današnjem Prozoru u digitalno nastavljamo razgovor o umjetničkom projektu „Radnička cesta”.


U emisiji gostuje dramaturginja Ana Prolić. Tu je i njezin suautor na projektu "Radnička cesta" Borut Šeparović. Riječ je o projektu „Montažstroja” inspiriranog tekstom Gagarinov prečac (Gagarin Way), škotskom dramom starom 20tak godina koja je na razini sižea ponudila situaciju koju su Šeparović i Prolić razradili u svom projektu.


Riječ je o dva radnika iz pogona koji se bavi proizvodnjom digitalnih komponenti za telefone. Oni su demotivirani, boje se da će pandemija dovesti do zatvaranja njihovog pogona i gubitka posla.


Radnici odluče oteti čovjeka koji dolazi u inspekciju u njihov pogon, ubiti ga i zaprijetiti slanjem snimke vlasnicima kompanije zbog prijetnje i ucjene. Ipak, zaplet je u tome što čovjek nije predstavnik vlasnika, niti su vlasnici Kinezi kao što su radnici pretpostavljali.


Tematizira se položaj radnika, privatizacija, tranzicija, deindustrijalizacija.


15 fragmenata od po desetak minuta postavljeno je na digitalnu platformu (Telegram) te se može gledati na pametnom telefonu. Autori su htjeli izbjegnuti Youtube kanal, zbog toga što izbjegavaju monetizaciju vlastitih sadržaja, a Youtube je komercijalni kanal. Slično je i s Facebookom, koji su htjeli zaobići. To je htijenje neka vrsta „statementa” njihove vlastite poetike. Ako je projekt „Radnička cesta” spomenut na Facebooku to je bilo marginalno i izvan njihove kontrole.


Htjeli su da projekt bude edukativna i besplatan.


Ipak, projekt Radnička cesta je na kraju objavljen proglašen „digitalnim kazalištem” za koje je – kako Šeparović i Prolić objašnjavaju – zapravo upitno da li se radi o autonomnoj umjetničkoj formi ili, zapravo, o nužnosti nastaloj zbog pandemije. Najbolje bi bilo reći – po autorima – da je riječ o hibridnom umjetničkom radu.


Poveznica na cijeli projekt je

https://radnickacesta.montazstroj.hr


Tu se nalazi i „dnevnik rada”, bilješke Ane Prolić među kojima je i istraživanje o univerzalnom temeljnom dohotku, deindustrijaliziaciji, prekarnom radu, ali i ono što se pojavljuje na probama, rasprave o načinu prikazivanja, te kako se u današnje vrijeme umjetnici mogu fokusirati, izraziti, kakav je njihov položaj na nezavisnoj sceni.Autori i voditelj emisije je Željko Ivanković


Emisija je na rasporedu 14.6. a naknadno se može slušati u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici