Hrvatski radio

Treći program

Marija Andrijašević: Zemlja bez sutona

06.02.2022.

11:29

Autor: Irena Matijašević Radović

screenshot naslovnice romana Zemlja bez sutona

screenshot naslovnice romana Zemlja bez sutona

Foto: Marija Andrijašević / -

Na treći pogled donosi razgovor s nagrađivanom spisateljicom Marijom Andrijašević u kojem otkriva kako je nastajao njezin najnoviji roman Zemlja bez sutona.U razgovoru o njezinoj novoj knjizi, romanu "Zemlja bez sutona“, književnica Marija Andrijašević, ističe:

Meni je ideja romana bila da - osim što se tematizira stereotip povratka u rodni kraj – pokušam pratiti obične, svakodnevne ljude s jako neobičnim biografijama. S obzirom na to da sam četrnaest godina provela u Zagrebu dogodilo mi se „oneobičavanje“, taj udaljen pogled na sredinu iz koje su potekli moji roditelji, a jednim dijelom i ja. Mjesto radnje romana je izmišljeno selo Vrj, zaselak Sutoni, u Dalmatinskoj zagori.

Marija Andrijašević

Marija Andrijašević rođena je 1984. u Splitu, i osim spomenutog romana, autorica je i kultne zbirke pjesama "Davide, svašta su mi radili“, nagrađene Goranom za mlade pjesnike 2007. godine.


- U zbirci poezije "Davide, svašta su mi radili“ pisala sam o obiteljskim traumama. Lik oca sam tematizirala iz svojeg oca, ili oca kakvog sam imala do svoje devetnaeste godine, dok se nije dogodila obiteljska tragedija koja je potpuno poništila sve što sam mislila da obitelj jest. Kad sam, pak, radila lik oca u "Zemlji bez sutona" dala sam najbolju verziju svojeg oca, kaže, među ostalim, Marija Andrijašević.


Opširnije poslušajte u emisiji Na treći pogled, 7. veljače, od 23:00. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na treći pogled

„Na treći pogled“ je polusatna emisija intervjua s gošćom ili gostom u studiju. Na treći se pogled promatra njihovo književno ili znanstveno djelo iz područja humanističkih znanosti.. Gosti sami odabiru glazbu koja se emitira u emisiji. Emitira se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, u 23.00 .

Poslušajte u Slušaonici