Hrvatski radio

Treći program

Miroslav Krleža na filmu i televiziji

07.02.2022.

13:34

Autor: Josip Grozdanić

GLEMBAJEVI, Mustafa Nadarević i Bernarda Oman

GLEMBAJEVI, Mustafa Nadarević i Bernarda Oman

Foto: - / -

29. prosinca 2021. godine navršilo se četiri desetljeća od smrti Miroslava Krleže, a tim povodom smo u emisiji Filmomanija emitiranoj 21. siječnja govorili o filmskim i televizijskim adaptacijama djela najznačajnijeg hrvatskog književnika.

Miroslav Krleža je kanonizirani dramatičar, prozaik i pjesnik iznimno bogata opusa, za čijim djelima često posežu kazališni, televizijski i filmski stvaratelji. To nimalo ne iznenađuje, jer su obilježja Krležinih djela jedinstveni likovi i njihovi kompleksni međuodnosi, intenzivne dramske situacije i tenzije te dugi, složeni i nerijetko barokni dijalozi.


Značajke Krležinih djela su i povremeno vrlo naglašeni simbolizam i idejna tezičnost, a sve to čini ih trajno poticajnima i zanimljivima podjednako za prilagodbe na kazališnim daskama, kao i pred filmskim i televizijskim kamerama. O ekranizacijama Krležinih djela razgovaramo s filmologom Brunom Kragićem, ravnateljem Leksikografskog zavoda koji nosi upravo ime Miroslava Krleže, te s urednikom na Hrvatskom radiju i filmskim kritičarom Ivanom Žaknićem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici